Orbán bizonyítékok nélkül vagdalkozott október 23-án

HírKlikk 2024. október 24. 17:50 2024. okt. 24. 17:50

Az EU meg akarja dönteni a magyar kormányt, és bábkormányt akar hatalomra juttatni, és az EU elleni lázadásra szólította fel a hallgatóságát – ezt emelte ki Orbán Viktor ünnepi beszédéből a legnagyobb német közszolgálati műsorszóró, az ARD esti híradójában. 

A beszédről sok más sajtóorgánum, így a Tagesschau is beszámolt. A cikkek szerint Orbán Viktor bizonyítékok nélkül támadta az Európai Uniót, miközben odahaza olyan nyomás alatt áll, mint amilyenre rég volt példa.

Orbán a Millenárison megjelent hívei előtt kifejtette, „Az EU számára elfogadhatatlan egy független magyar politika”.

A hír részletesen szólt arról, mit ünnepel Magyarország október 23-án: nevezetesen, hogy ez a nap a külföldi uralom elleni szabadságharc jelképeként él a magyarok emlékezetében. A kormányfő arra használta fel a beszédét, hogy párhuzamot vonjon a korábbi megszálló hatalmak – így a Szovjetunió és az Oszmán Birodalom – és a mai Európai Unió között. Azt nem mondta meg, hogy mire alapozza a vádjait. Az EU egyelőre nem nyilvánult meg a beszéddel kapcsolatban.

Orbán olyan témákban kerül szembe újra és újra az uniós partnereivel, mint a jogállamiság, a migráció és az emberi jogok, továbbá Ukrajna támogatása az agresszor elleni harcban. A magyar miniszterelnök szerint az EU harmadik világháborúba akarja vinni Magyarországot, és határozottan Ukrajna segítése ellen foglalt állást, és akadályozta az Oroszország elleni szankciókat – emlékeztetett az írás. Orbán bírálói állítják, hogy a miniszterelnök nem az EU és a NATO, hanem az oroszok érdekeit képviseli.

Orbán, akit változatlanul Putyin legszorosabb unión belüli szövetségesének tekintenek, kijelentette, „A brüsszeli bürokraták kilátástalan háborúba vitték a Nyugatot". Szintén minden bizonyíték nélkül állította, hogy az EU azt tervezi: egy esetleges majdani ukrán győzelem után ukrán katonákat állomásoztat majd Magyarországon, hogy garantálja Európa biztonságát.

A szerző megállapította: Magyarország mély gazdasági válságban van. Az ipari termelés legutóbb zuhant, az infláció évek óta a legmagasabbak között van Európában. Egyebek mellett ezért is csökkent Orbán támogatottsága, ebből pedig Magyar Péter profitál.

A Tisza Párt Orbán médiában gyakorolt túlhatalma ellenére, fej-fej mellett halad a Fidesszel. Magyar – aki maga is fideszes volt –, ünnepi beszédében rámutatott: „Orbánnak nincs joga megcsalni '56 emlékét, és hogy orosz érdekeket szolgáljon”.

Orbán számára Magyar Péter népszerűsége csupán újabb bizonyíték az EU beavatkozására. A miniszterelnök azt mondta, Magyar „ideális jelölt a bábkormány élére. Tudjuk, hogy már megvan a bábkormányuk, és megvan rá az ember, aki mindent aláír”, de erre sem hozott fel semmiféle bizonyítékot.

A cikk emlékeztet arra, hogy a 68 évvel ezelőtti népfelkelés során a lakosság napokon át tiltakozott a szovjet befolyás ellen. A szovjet hadsereg véresen leverte a felkelést: 3000 a halottak száma, további több mint 20 ezer ember megsebesült. Az 1989-es rendszerváltás után Magyarországon nemzeti ünneppé nyilvánították október 23-át.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom