Orbán Edogan iránti vonzalmának személyes okai

vazsu 2019. november 9. 06:00 2019. nov. 9. 06:00

Orbán Viktor remekül megérti magát Recep Tayyip Erdogannal, most is fogadta Budapesten, és ezzel tüntetőleg szembehelyezkedett az EU-val – írta a Der Spiegel. Orbán Erdogan iránti vonzalma mögött személyes okok is vannak: a magyar miniszterelnöknek régi barátja Adnan Polat török milliárdos, a Gakatasaray volt tulajdonosa, aki Tiborcz Istvánnal is üzletelt, felújította a Gül baba türbét, és több százmillió eurót szándékozik befektetni Magyarországon a megújítható energiák területén.

Míg Orbán Putyinhoz fűződő kapcsolatát partneri pragmatizmus határozza meg, Erdoganhoz szívélyes, már-már haveri kapcsolat fűzi: őszintén csodálja a török államfőt politikai stílusáért – állapítja meg a német politikai hetilap rámutat, amely felhívja a figyelmet arra is, hogy a török elnök látogatásának az időpontja kényes, az EU és Törökország közötti kapcsolat ugyanis újabb mélypontra ért.

Törökország Európa és az USA figyelmeztetése ellenére bevonult Szíriába, és az EU tervezett figyelmeztető közleménye Orbán vétója miatt megbukott. Orbán az EU-ban folytatott „egy mindenki ellen” típusú politikáját azzal veszi védelmébe, hogy Törökország az EU legfontosabb stratégiai partnere a menekültválságban, és segíteni kell, különben beváltja ígéretét, hogy milliónyi menekültet enged Európára. Orbán azt is mondta, hogy országa már ezer éve mozog a berlini, moszkvai és isztambuli hatalmi központok között, ezért az ezekhez fűződő kapcsolatokat különösen körültekintően kell ápolni – írta a szerző a közvetlenül Erdogan érkezése előtt közzétett cikkben, és felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán kijelentései ellenére a Berlinnel fenntartott kapcsolat az utóbbi időben egyre hűvösebbé vált.

Ezen kívül Orbán magatartása messze túlmegy a magyar érdekeken és a reálpolitikán, hiszen Törökország nem tartozik Magyarország jelentősebb gazdasági partnerei közé: Orbán már rég szeretné a kétoldalú külkereskedelemben elérni az ötmilliárd dolláros forgalmat, de tavaly mindössze hárommilliárd volt. A tervek szerint a jövőben a Török Áramlat vezetéken érkező gáz növeli majd a volument. Orbán a magyar hadsereg masszív felfegyverzésére törekszik, és ehhez Törökországból is akar fegyvereket vásárolni. 

De Orbán Erdogan iránti vonzalma mögött személyes okok is vannak: a magyar miniszterelnöknek régi barátja Adnan Polat török milliárdos, a Gakatasaray volt tulajdonosa, aki Tiborcz Istvánnal is üzletelt, felújította a Gül baba türbét, és több százmillió eurót szándékozik befektetni Magyarországon a megújítható energiák területén. Végül a cikk szólt arról, hogy Erdogan alapítványa most iskolát nyithat Budapesten, és úgy tűnik, Orbánt, aki folyton a migrációval járó iszlám terrorizmus veszélyeitől óv mindenkit, nem nagyon zavarja, hogy az alapítványról feltételezik, hogy radikális iszlamistákkal is kapcsolatban áll.