Orbán egyre jobban fél a jogállamisági vizsgálattól, ezért jelentette fel Jourovát!

Kardos Ernő 2020. szeptember 29. 16:38 2020. szept. 29. 16:38

Miután „beteg demokráciának” nevezte az Orbán Viktor által kiépített illiberális, populista rendszert az Európa Bizottság cseh alelnöke, Vera Jourova, a magyar kormányfő feljelentette az igazságügyi biztost. Orbán levélben azt követelte Jourova főnökétől, Ursula von der Leyen bizottsági elnöktől, hogy beosztottját kényszerítse távozásra, magyarul: rúgja ki. Orbán ezen kívül azt is jelezte, hogy a tevékenységét bíráló politikussal felfüggeszti a hivatali kapcsolatot. Jourova egyébként a Spiegel című lapban üzent a magyaroknak is. Azt nyilatkozta a lapnak, hogy félő: a magyar közvélemény egy napon arra döbben rá, hogy a legutóbbi választás volt az utolsó, amelyet még szabadnak lehet nevezni. Nagyon valószínű, hogy ezzel a megjegyzéssel Jourova utalt a közeljövőben megjelenő jogállamiságról készült jelentésre is. A Hírklikk arról kérdezte a korábbi uniós magyar biztost, Balázs Pétert, hogy mit tehet a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen?

– Már diktátornak is nevezték Orbán Viktort, aki a jelzőre naponta rászolgál, legutóbb a Klubrádió bezúzásával. Úgy tűnik, a magyar kormányfő mégis rossz néven vette Jourova kritikáját, és feljelentette a főnökénél. Mit tehet a bizottsági elnöke, von der Leyen?

– Nézze, ilyenről én még életemben nem hallottam, hogy egy hivatalban lévő kormányfő megsértődik, és személyesen exponálja magát egy biztos leváltása érdekében. Ilyen ember eddig nem akadt.

– Orbán karakterére eddig a feljelentés – mint megoldás – valóban nem volt jellemző, ámbár vitázni egyre ritkában szokott, s talán ezért szeretné kirúgatni a magyar kormányt bírálni merészelő Jourovát?

– Csak ismételni tudom, hogy ilyenre nem tudok példát mondani. A biztosokat az unió tagországai küldik, visszahívni őket nem lehet. Gondoljon bele, hogy ha az Orbán Viktor által küldött bővítési biztost, Várhelyi Olivért valaki vissza akarná hívatni, akkor mit szólna a magyar kormányfő? 

– Gondolom, akkor is írna valahová tiltakozó hangú levelet! 

– Hiába, ugyanis a biztos személyét elfogadta a teljes európai parlament, és a tagállamok miniszterelnökei. Visszahívni tehát már lehetetlen lenne. Még a bizottság elnöke, Ursula von der Leyen sem tudná. Ő esetleg felszólíthatná lemondásra, ha úgy látja, hogy nem megfelelően lája el feladatát, vagy nagy hibát csinált.

– Feltehetően erre az esetre gondolt Orbán Viktor. De ha ez nem következik be, akkor a magyar kormányfő szembekerül Ursula von der Leyen elnökkel is, vagy fordítva?

– Igen, de ez nem új, Orbán már nem egy esetben került szembe a bizottság elnökével.

– Mondja, van-e joga az igazságügyi biztosnak olyan kijelentéseket tenni, hogy Orbán Viktor rendszere „beteg demokrácia”?

– Ha ez a véleménye, akkor persze, hogy mondhat ilyet. Orbán Viktor a magyar sajtót még el tudja hallgattatni, de az unió alelnökébe már nincs hatalma belefojtani a szót. Ha Vera Jourova meggyőződése, hogy Orbán rendszere egy beteg demokrácia, vagy veszélyben látja a magyar sajtót, esetleg a közeli választás tisztaságát, akkor kötelessége is őszintének lenni.

Ráadásul az uniós biztosok ritkán nyilatkoznak olyat, amivel a biztosok kollégiuma és a bizottság elnöke ne értene egyet. Tehát az Európai Unió vezetői a történések megítéléséről, a főbb irányokról és üzenetekről a legtöbbször egyeztetnek. Néha persze egy biztos felvállalhat egy-egy olyan éles kijelentést, mint a beteg magyar demokrácia, de az ilyenek mögött ott van a teljes bizottság álláspontja. 

– Tehát az, hogy a magyar demokrácia beteg, és az emberek nem tudnak véleményt formálni, mert a kormány ellehetetleníti a kritikus magyar sajtót, ez lehet a bizottság tagjainak többségi álláspontja is?

– Igen, valószínűleg az is. Vera Jourova csak elmondta, ugyanis a testület tagja nem szokott nagyon eltávolodni a többségi véleménytől.  

– Akkor mire jó az egész „bajkeverői” szerep, amit felvállal Orbán Viktor? Szembe akar kerülni az egész uniós kormányzattal? 

– Én úgy látom, hogy Orbán egyre jobban fél a jogállamisági vizsgálattól. Ezért támad ilyen vehemensen, ezért exponálja magát a közösség előtt. Ugyanis az elemzés készítői a magyar miniszterelnök felvetéseit figyelembe véve készítették el a jelentésüket. 

Orbán Viktor kérésére nem csak egy-két országot vizsgálnak, hanem minden államot. Ez megtörtént. Orbán kérte, hogy ne legyen „kettős” mérce. Nem lesz. Egyetlen mérce mellé állítják majd az összes uniós tagállamot. Ki fog derülni, hogy a magyar demokrácia helyzete miben tér el a többi tagországétól. Így talán még kínosabb lesz a magyar miniszterelnök számára, hogy mit művelt a magyar demokráciával.  Ezért próbál elővágásokkal menekülni, csak ez nagyon gyenge stratégia.

– Szóval Varga Judittal kéz a kézben próbál a kormányfő a kritikus jelentéshez tömeghangulatot csinálni?

– Igen, mégpedig azzal, hogy Jourovát próbálja jó előre ellenségnek beállítani. Tehát a magyar kormány a konkrét ügyről ezúttal is elkerüli a vitát, ehelyett inkább besározza Jourova nevét. Pedig itt nem az uniós politikusról, hanem a leépült magyar jogállamról kéne beszélni. Meg kéne magyarázni, hogy mi történik a teljes magyar sajtóval, – lásd Index és a Klubrádió – és mi történik a Polt Péter vezette főügyészségen. Beszélni kéne a bíróságok elleni nyílt kormányzati támadásokról, illetve az elfogult Alkotmánybíróságról, az egypárti Médiatanácsról. Ezt mind meg kéne magyarázni! Ehelyett születnek ma feljelentgetések Jourova ellen. 

Ez olyan, mint amikor egy milliárdos kormányzati kampányban Juncker bizottsági elnököt kitette a plakátra, s mellé tette Soros Györgyöt. Ezzel „ember arcot” adnak a lejárató kampánynak. A cél az, hogy Orbán felmutatja a szereplő arcát, aztán a nép meg utálhatja. Ez végtelenül cinikus megoldás.

– Ezt a manipulációt szolgálta Varga Judit igazságügyi miniszter, aki még az ATV-be is bement – gondolom, nem akart az M1 pár ezer nézőjének beszélni – azért, hogy közölje, hogy Jourova minden magyart megsértett. A kormányt ért súlyos kritikát a nép sérelmeként feltüntetni elegáns dolog?

– Nem, de ez csinálják már jó ideje. Ahelyett, hogy szembenéznének saját tetteikkel, próbálják elhitetni: itt a magyarokat bántják. Ezt a manipulációt már a kormány szemébe vágták az Európai Parlament plenáris ülésein is. Pedig a különböző nemzetek képviselői egyértelműen elmondták: „Orbán úr, a magyarokat szeretjük, önnel van bajunk. Személy szerint önnel, és a kormányával!”

– Visszatérve Orbán feljelentéséhez, mit tehet ezek után Ursula von der Leyen?

– Szerintem Orbán feljelentő levele nem komoly. Ez egy lejáratódott politikus kétségbeesett kapálódzása. Ezért szerintem nem veszik majd komolyan. Ilyenre válaszolni sem szoktak. 

– Szóval a magyar kormányfő abba a megalázó helyzetbe kerülhet, hogy még csak választ sem kap?

– Nézze, ez egy színjáték, ez a levél csak belpolitikai célokat szolgál. A híveket próbálja manipulálni. Azzal, hogy a levéllel önmagát exponálja, s nem is Varga Juditra bízza, azzal önmagát járatja le. Ugyanis ebből a balhéból Orbán nem tud győztesen kijönni. Akkor győzne, ha Vera Jourovát lemondatnák, de nem fogják. 

– Gondolja, hogy Orbán megmakacsolja magát és sértődötten elutasítja majd, pontosabban nem szavazza meg a hétéves költségvetést, illetve a segélycsomag milliárdjait, mert abban benne lesznek a jogállami feltételek? Felvállalja, hogy százmilliárdoktól esik el az ország?

– Orbánnak abban van gyakorlata, hogy a végsőkig feszíti a húrt, de amikor látja, hogy nem megy, akkor hátralép. Tehát azt gondolom, hogy sem Orbánnak, sem baráti körének nem érdeke, hogy ennyi pénzről az ország nevében lemondjanak. Nyilván próbálkozni fog, de a végén nem az elveit, hanem a pénzt választja majd.