Orbán elismerte, nem volt jó ötlet tengelyt akasztani Joe Bidennel

HírKlikk 2023. május 24. 17:45 2023. máj. 24. 17:45

Orbán Viktor Katarban megismételte, hogy bízik Trump győzelmében, de elismerte: a gazdaság szempontjából nem volt jó ötlet, hogy tengelyt akasztott Bidennel. Viszont megmakacsolta magát Ukrajna megsegítése ügyében, a rokonszenven kívül semmi másra nem hajlandó, hogy a szomszéd ország véget vethessen az inváziónak.

Orbán szerint Kijev nem nyerhet, ám Ukrajna szövetségesei ezt nem így látják – írja előfizetőknek elérhető tudósításában a Bloomberg, hozzátéve: ezért küldik a fegyvereket a küszöbönálló offenzíva előtt. Tudják persze, hogy csekély a drámai áttörés esélye, mégis támogatják, hogy Zelenszkij vissza akarja verni a támadókat és területeket kíván visszaszerezni.

A NATO főtitkára úgy reagált Orbán megjegyzésére, hogy az ukránok már bizonyították képességeiket, valamint azt is, milyen sokat számít, hogy a katonai szövetség őket pártolja. Egyben reményét fejezte ki, hogy Kijev képes megakadályozni Putyin győzelmét.

A magyar miniszterelnök ezzel szemben azonnali tűzszünetet sürgetett, ami a bírálók szerint gyakorlatilag Ukrajna kapitulációjával lenne egyenértékű. Orbán ugyanakkor az orosz propagandát mantrázta, amikor azt ecsetelte, hogy a háború valójában Oroszország és az Egyesült Államok között zajlik, ezért a két nagyhatalomnak kellene megállapodnia a harcok leállításáról. Mint emlékezetes, Washington szerint Ukrajnának kell eldöntenie, mikor és hogyan kívánja megteremteni a békét.