Orbán elmondta Kötcsén, meddig és merre tervez kormányozni

HírKlikk 2023. szeptember 10. 15:40 2023. szept. 10. 15:40

Orbán Viktor 2034-ig tervezi a saját kormányzását – tudta meg a Telex a kötcsei piknik résztvevőitől. Bár korábban csak 2030-ig tervezett a kormányfő, a négy éves hosszabbítást azzal indokolta, hogy a háború és a koronavírus-járvány elvett tőlük négy évet.

Orbán azt is elmondta, hogy az elmúlt időszakban csökkent a kormány népszerűsége, de szerinte nem annyira, mint más európai kormányzó pártoké. Németországot említette példaként, ahol az ellenzék népszerűsége már nagyobb, mint a kormányzó pártoké.

Szerinte pártjának népszerűsége azért csökkent kisebb mértékben, mint máshol Európában, mert a választóik nemcsak gazdasági, hanem politikai és ideológiai szempontokat is mérlegelnek. Szerinte erős a Fidesz hátországa, a kormányzásuk „nem jár szellemi kiüresedéssel”.

A portál szerint, a gazdasági nehézségeket jelölte meg a Fidesz népszerűségvesztésének fő okaiként, mint Orbán mondta, „a társadalom nem ehhez szokott hozzá, hanem a folyamatos növekedéshez”.

Elismerte, hogy tíz év után most csökken először a reálbérek értéke, de szerinte év végére megfordul a trend, és ismét nőni fognak a reálbérek.

Orbán szerint vezető pozíciójukhoz az is hozzájárul, hogy gyenge az ellenzék, és állítása szerint nem voltak az embereket érintő megszorítások. Ismét elmondta, hogy komoly veszélyt lát Európa iszlamizációjában, és újra elmondta, hogy úgy gondolja, belátható időn belül Nyugatról keresztény közösségek fognak Magyarországra menekülni emiatt.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy „nagyok, erősek és gazdagok akarunk lenni”, azt szeretné, hogy „tiszteljen minket a világ”, ehhez pedig van egy 15 pontos „nagy terve” – fogalmazott.

Szerinte ehhez olyan lépésekre van szükség, mint a demográfiai fordulat elérése, a munkaalapú gazdaság létrehozása, hitelfelvételek helyett hitelezővé és modern ipari nemzetté kell válni, magyar vállalkozóknak külföldön is be kell fektetni, a profitot pedig haza kell hozni. Szükség van hadseregfejlesztésre, digitális állampolgárság bevezetésére, és energetikai önellátásra, ennek része, hogy Paks orosz helyett francia üzemanyaggal menjen.

Orbán szerint a jelenlegi nehéz világgazdasági és világpolitikai helyzet rengeteg lehetőséget kínál, neki pedig az a célja, hogy Magyarország olyan erős legyen, mint a kiegyezés idején volt.

 

Forrás: Telex