Orbán erdélyi machinációi

HírKlikk 2020. május 5. 09:29 2020. máj. 5. 09:29

„Magyarországról alig leplezetten, feleslegesen és kevéssé bölcsen fenyegetik egy szomszédos ország megválasztott elnökét” – írja Lázár György a Hungarian Free Press  portálon, az „Orbán eheti ellensége Klaus Ioannis román államfő” címmel leközölt írásában. A cikk megállapítja: „Orbán megosztó politikája lehetetlen helyzetbe hozza az RMDSZ vezetőit: ha nem szakítanak Budapesttel, a pártjuk eltűnhet, ahogyan Szlovákiában eltűnt az Orbán-barát magyar párt”. Az írás szerint, Budapest burkoltan azzal fenyegetőzik: kiadhatja az utasítást, hogy a következő választáson Ioannis ellen szavazzanak az erdélyi magyarok.

Carl Schmitt német fasiszta filozófus véleményét idézi a cikk: úgy látja: elvesztegetett idő, „liberális elképzelés” a politikát civilizált vita és tárgyalás útján folytatni. A politika ugyanis a harc színtere, és „a politikai ténykedést és motívumokat barát és ellenség közötti harcra lehet redukálni”.

„Az Orbán-kormány Schmitt eszméit követi, és az ellenségek állandó folyamára van szüksége” – írta a szerző. A múlt héten Donald Tusk volt a fő ellenség, most a román államfő az. A támadást Szijjártó Péter külügyminiszter indította, majd ezt egy egész sortűznyi cikk követte az Orbán-barát sajtóban arról, hogy Ioannis gyűlöli és nem tiszteli a magyarokat, és mondjon le. Orbán Viktor teátrálisan kijelentette, hogy soha nem hallott ilyen rettenetes megnyilvánulást Romániában, „még a legzavarosabb antidemokratikus időkben sem”. Nyomban elkezdett azonban visszafelé pedálozni azzal, hogy Ioannis tiszteletre méltó férfiú, aki kiáll a saját elvei mellett, és ő – Orbán – tiszteli Romániát és elnökét. „Ha kell, felveszi a kesztyűt, de nem javasolja, hogy fokozzák a helyzetet” – mondta.

A szerző szerint, ez pusztán a szokásos Fidesz-színház: heves személyeskedő támadások, majd Orbán bölcs szavai, és mosolygós fotó Ioannisszal.

A román államfő lényegében bírálta a romániai magyar politikusokat, azt állítva, hogy a PSD szociáldemokrata párt Erdélyt Magyarországnak akarja adni, és feltette a kérdést, hogy vajon mit ígért ezért a pártnak Orbán Viktor. Lázár szerint „Ioannis jó okkal feltételezi, hogy Orbán a koronavírust arra használja fel, hogy bajt keverjen Romániában. Az RMDSZ segítségével, az erdélyi autonómiáról szóló törvényjavaslatot negyedszer nyújtották be. Az első három alkalommal leszavazták az indítványt, de most az ellenzéki szocialistákkal folytatott trükkös politikai machináció révén, lehetővé vált, hogy a javaslat szavazás nélkül az alsóház elé kerüljön. A felsőház, a szenátus nem dőlt be a ravasz trükknek: leszavazta az indítványt 126 szavazattal 9 ellenében. A szocialista szenátorok is ellene szavaztak, és Ioannist láthatólag felbosszantotta a politikai trükközés.

Mindezt persze el lehetne intézni a két ország közötti villongások részeként, de  Szijjártó állásfoglalásában volt egy aggasztó kitétel: „Ioannisnak tisztában kellene lennie azzal, hogy az Erdélyben és Székelyföldön élő magyarok túlnyomó többsége rá szavazott a romániai elnökválasztáson”. Ez más szóval annyit tesz, hogy Budapest kiadhatja az utasítást, hogy a következő választáson Ioannis ellen szavazzanak. „Ez alig leplezett, felesleges és kevéssé bölcs fenyegetőzés egy szomszédos ország megválasztott elnöke felé, semmi köze nincs a törvényjavaslathoz, és Szijjártónak bocsánatot kell kérnie. Ioannis mérsékelt jobbközép politikus, és –- Orbánnal ellentétben – nagy tiszteletnek örvend Európában és Amerikában. A romániai magyarok bonyolult problémáit nem lehet megoldani parlamenti politikai trükközéssel. Orbán megosztó politikája lehetetlen helyzetbe hozza az RMDSZ vezetőit: ha nem szakítanak Budapesttel, a pártjuk eltűnhet, ahogyan Szlovákiában eltűnt az Orbán-barát magyar párt. Mindkét fél részéről őszinte vitára és kompromisszumokra van szükség” – írta Lázár. 

Forrás: Hírklikk