Orbán és a Fidesz a csürhe mellé állt

Föld S. Péter 2021. július 11. 15:40 2021. júl. 11. 15:40

Orbán Viktor még nem szólalt meg annak kapcsán, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) egyes magyar szurkolók viselkedése miatt három zártkapus meccsre, valamint 100 ezer euróra büntette Magyarországot, de tudjuk, hogy mit gondol erről. A miniszterelnök ugyanazt gondolja, amit Szijjártó Péter külügyminiszter leírt a Facebookon. Szijjártó és a többi fideszes vezető ugyanis még az orrát sem meri kifújni Orbán beleegyezése nélkül, ha a Főnök mást gondolna a mostani büntetésről és annak okairól, valamint körülményeiről, akkor Szijjártó sem nevezte volna gyávának az UEFA-t, és munkásőr besúgó szellemiségűnek a mostani döntést.

„Úgy látszik, az UEFA továbbra is alkalmazza a már korábban megismert munkásőr-hajlamú nézőtéri besúgókat, akiknek nincs más dolguk, csak jelentéseket írni arról, hogy ki, mit mondott (vagy nem mondott) a nézőtéren. Mint a kommunizmusban: bizonyíték nem kell, elég a besúgó feljelentése” – írta Szijjártó a Facebookon. Szerinte az UEFA ezzel a döntéssel azt üzente, hogy „Himnusz alatt a pályára rohanni és ott a himnuszt éneklő játékosokat provokálni: rendben van, kommandós sorfalat a pálya szélére küldeni: rendben van, lézerrel az ellenfél kapusának szemébe világítani: rendben van, az ellenfél szurkolóit megdobálni: rendben van, de teltházas meccset csinálni, szurkolni, fergeteges hangulatot teremteni: na, amiatt be kell zárni a stadiont. Az a bizottság, amelyik ilyen döntést hoz, szánalmas és gyáva testület. Szégyelljék magukat!”

Mielőtt nagyon beleélnénk magunkat abba, hogy már megint minket, magyarokat bánt a világ, globális és összehangolt összeesküvés zajlik ellenünk, mégpedig azért, mert mindenki másnál különbek vagyunk, és ezért irigyelnek bennünket, olvassunk bele a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) összefoglalójába, amelyben megvilágítják, hogy miért is büntették meg a magyarokat.

„Az UEFA fegyelmi bizottsága mindhárom mérkőzés kapcsán fegyelmi eljárást indított a Magyar Labdarúgó-szövetséggel szemben. Az ún. objektív vétségek ügyében (pl. műanyag palackok bedobálása, füstgránát, lépcsők eltorlaszolása stb.) soron kívüli eljárásban meghozta a pénzbüntetéseket tartalmazó fegyelmi határozatokat. Egyben értesítette a szövetséget, hogy a mindhárom mérkőzésen felmerült állítólagos szurkolói diszkriminatív magatartás vétségét egy összevont fegyelmi eljárásban vizsgálja."

A fegyelmi eljárást megalapozó, az MLSZ számára ismert iratok szerint az alábbi lehetséges fegyelmi vétségeket vizsgálta az UEFA fegyelmi bizottsága az egyes mérkőzéseken

a) Magyarország–Portugália

– „ANTI-LMBTQ” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt).

„Cristiano homosexual” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt).

b) Magyarország–Franciaország

– Black Lives Matter (térdelés) elutasító molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt).

„Buzi franciák bonjour” rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt).

c) Németország–Magyarország

„LMBTQ Nein, Danke” molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt).

– „Deutschland Deutschland homosexual” rigmus többszöri (és himnusz alatti) skandálása (hangfelvétellel igazolt).”

Ezek azok a „vádpontok” amelyek miatt az UEFA megbüntette a magyar szövetséget. Normális országban, ahol Szijjártó Péter nem lehetne külügyminiszter, és Orbán Viktor sem volna miniszterelnök, a legmagasabb szinten kérnének elnézést a történtekért, s megígérnék, hogy mindent elkövetnek, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő. Az elkövetőket felkutatják és példásan megbüntetik, a többi között azzal, hogy hosszú időre eltiltják őket a labdarúgó mérkőzések látogatásától.

Nálunk, Magyarországon, más a módi. Ez egy olyan ország, amelynek külügyminisztere nemhogy bocsánatot kérne egyes polgárainak viselkedése miatt, hanem megsértődik, duzzog, munkásőrözik és besúgózik, mindemellett gyávának nevezi azokat, akik elítélik a  vállalhatatlan magatartást.

Nem vagyunk álszentek, sem naivak, tudjuk, hogy más országokban is vannak rendbontók. A különbség az, hogy a nálunk szerencsésebb helyeken – amelyeket szokás demokráciáknak is nevezni – az ország vezetői nem bátorítják a szélsőségeseket, hanem elítélik és megvetik őket. Nem hozzák olyan helyzetbe a futballistáik sikeréért szorító valódi szurkolókat, hogy néhány száz, vagy ezer agyatlan baromarcú miatt a normális többség is ki legyen tiltva a stadionokból.