Orbán és a miniszterei csak katonásdit játszanak

HírKlikk 2020. május 22. 17:07 2020. máj. 22. 17:07

Több pénzt az egészségügybe, önálló, felelős minisztériumot, ennek kompetens vezetőt és az ÁNTSZ újraszervezését követelte az MSZP nevében Bangóné Borbély Ildikó parlamenti képviselő pénteken, sajtótájékoztatón.

„A Magyar Szocialista Párt részéről követeljük, hogy mindenki kapja meg a gyógyulás esélyét!” – jelentette ki.

„Azt akarjuk, hogy társadalmi, vagyoni helyzettől függetlenül, mindenki jusson hozzá jó minőségű háziorvosi ellátáshoz, szűréshez, diagnosztikához, felvilágosításhoz, megelőzéshez, szakorvosi ellátáshoz, valamint a kórházi szolgáltatásokhoz.”

Legalább 700 milliárd forinttal többet kell biztosítani a költségvetésben az egészségügy finanszírozására, ahogy azt a szakma és a Magyar Orvosi Kamara is leírta – hangsúlyozta.

Kormányzati akarat is kell, „Az kell, hogy a kormány ne mostohagyermekként kezelje az egészségügyet, ne lesajnált terület legyen”.

A kormánynak biztosítani kell a lehetőségét, hogy mindenki számára hozzáférhetőek legyenek az egészségügyi szolgáltatások „születésünktől a halálunkig”, ezért a Magyar Szocialista Párt szerint, tisztességes fizetést kell biztosítani az orvosoknak és az ápolóknak, „hogy legyen, aki segíteni tud betegség esetén” – mondta.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat újraszervezését „kihagyhatatlan lépésnek” nevezte.

Önálló Egészségügyi Minisztérium felállítását követelte, olyan hozzáértő szakember vezetésével, aki nem ad ellentétes utasításokat, nem hazudtolja meg azokat, akiket utasított, nem hárítja át másra a felelősséget, hanem kiáll a döntéseiért és figyelembe veszi a szakma véleményét.

Soha többé ne forduljon elő olyan eset, mint azé a 33 éves édesanyáé, aki ellátatlanság miatt veszítette az életét, mert az orvosok a járványra hivatkozva, késve látták el, pedig a betegsége gyógyítható lett volna. „Ez a történet igazi látlelete a mai magyar egészségügynek” – mondta Bangóné.

Azt mondta: körülbelül 36 ezren kerültek úgy ki a kórházból, hogy a saját családtagjaiknak kell azt az ellátást biztosítani nekik, amit kórházi körülmények között kellene, hogy megkapjanak.

„Egészségügyi szakértők szerint, ma többen veszítik el életüket, vagy vesztették már el életüket azért, mert a járványra hivatkozva nem kapták meg a megfelelő egészségügyi ellátást. (…) Ezekkel az életekkel el kell számolni” – jelentette ki.

Hivatkozott a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában elhangzottakra, miszerint „Kásler Miklósnak történelmi érdemei vannak a magyar egészségügy területén”. Bangóné leszögezte, „A kinyilatkoztatás az elszámolást és a felelősségvállalást nem helyettesíti”.

Kijelentette: a kormány pontosan tudja, hogy hibázott, de szőnyeg alá akarja ezt söpörni: a fideszes képviselők ellehetetlenítették a Parlament népjóléti bizottságának azt az ülését, ahol az ellenzek „életbevágó kérdéseket” szeretett volna a miniszterrel és az operatív törzzsel tisztázni.

„A miniszterelnöknek látnia kell, hogy az egészségügyért felelős miniszter elhibázott döntései rá is egyre nagyobb árnyékot vetnek”, Kásler emberileg is alkalmatlanná vált feladata ellátására.

Azt hangoztatja, ő nem hibás, és azokra a kórházigazgatókra és orvosokra tolja a felelősséget, „akik szó nélkül végrehajtották” az intézkedéseit.

„Ma a miniszterelnök és miniszterei katonásdit játszanak. Milyen parancsnok, milyen tábornok az, aki a kiadott parancsaiért nem vállalja a felelősséget, hanem a tisztjeire, a katonáira hárítja azt?” – tette fel a kérdést.