Orbán esélyeit negatívan befolyásolja az infláció

HírKlikk 2021. december 15. 19:30 2021. dec. 15. 19:30

Az inflációval küszködnek az olyan erős emberek, mint Orbán, Erdogan és Bolsonaro, miközben választási erőpróba elé néznek. A megugrott árak új és váratlan veszélybe sodorják őket, egyben azonban felvillanyozzák az ellenzéket. Nem sokan gondolták volna, hogy ilyen fordulatot vesznek az események – olvasható a The New York Times előfizetői számára elérhető cikkében.

A magyaroknál igen szorosnak ígérkezik a csata az urnáknál, de most már az emberek leginkább a magas megélhetési költségek és az alacsony bérek miatt aggódnak. A hasonló gondok folytán a csehek kisöpörték Babist a hatalomból. 

Közgazdászok szerint a feltörekvő országokba irányuló pénzfolyam fontos szerepet töltött be a populisták megerősödésében, hiszen folyamatosan gazdasági hátszélben navigáltak. Daron Acemoglu, a Massachussetts-i Egyetem professzora szerint a pénzügyi válság után a makrogazdasági környezet valóságos áldás volt a tekintélyelvű politikusok számára. Országaik vonzották a külföldi tőkét. Csakhogy meglódultak az árak, így a befektetők felülvizsgálják kihelyezéseiket. 

Az erősödő infláció fogas kérdés az olyanoknak, mint Orbán. Mivel egyszemélyi politikát visznek, nehéz a gazdaságra kenni a bajokat. És ez a fajta populizmus már nem lovagolhatja meg a nacionalizmust, hiszen az emberek életszínvonala meredeken zuhan. A hagyományos gyógymód a magasabb alapkamat és az állami kiadások visszafogása volna, de mindkettő ártana a növekedésnek és a foglalkoztatásnak. Legalábbis rövid távon, az pedig rontaná az újjáválasztási esélyeket. Orbán és Bolsonaro azzal próbálkozik, hogy pénzesőt zúdít a szavazópolgárokra. Nem tudni, hogy ez segít-e, de tény, hogy még jobban megemeli az árakat – mutatott rá a cikk.

 

Forrás: Hírklikk