Orbán: januárban öt százalékos nyugdíjemelés lesz

HírKlikk 2021. december 6. 16:48 2021. dec. 6. 16:48

Jövő januárban öt százalékkal emelkednek a nyugdíjak a korábban tervezett három százalék helyett – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, az Országgyűlésben egy azonnali kérdésre válaszolva.

A kormány döntése hamarosan rendeletben is megjelenik.

Orbán Viktor elmondta, hogy a jegybank előrejelzése szerint magasabb lesz a jövő évi infláció és mivel a nyugdíjemelés szintjét a várt inflációhoz kötik, így szükséges a magasabb emelés.

Ez a 2022-es büdzsé esetében három százalék, ám azt már jó ideje sejteni lehet, hogy ennél magasabb lesz a drágulás mértéke. Olyannyira, hogy egy hete Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is arról beszélt a parlamentben, hogy öt százalékos lehet az infláció. Ez valószínűleg előrevetíti az MNB jövő hét keddjén publikálandó legújabb Inflációs jelentésének tartalmát is, amiben szerepelni fog az MNB hivatalos prognózisa.

A nyugdíjemelés mértékének növelése persze politikai szempontból is jól jöhet a kormánynak. Ha ugyanis magasabb az éves infláció a költségvetési törvényben vártnál, azt korrigálni kell a nyugdíjak esetében, ez azonban jellemzően novemberben történik meg visszamenőlegesen. Ez azonban jóval a választások előtt lesz – szemben azzal, hogy már januártól emelnek, amellett, hogy jövő év elején a nyugdíjasok megkapják a 13. havi ellátás összegét is.

Forrás: MTI/Hírklikk