Orbán korhadt pártja bukásra van ítélve

HírKlikk 2019. április 23. 16:44 2019. ápr. 23. 16:44

A svájci választási kampány kapcsán a Basler Zeitung szerzője egy Zürich melletti településen tapasztaltakról számolt be. Sokan elmentek a fórumra, de a legtöbb résztvevő 70 év felett, a többi 50 körül járt, mert ők szeretik hallgatni, ha a jobboldali politikusok azt ígérik, hogy megvédik a kis világukat a menekültek beáramlásától és a brüsszeli gyámkodástól.

A cikk írója szerint a Svájci néppárt (SVP) lassan elveszti a fiatalokat, nem csak a párt soraiban, hanem a szavazóhelyiségekben is. Az elöregedéssel azonban a párt nincs egyedül: ezzel küzd az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is - írta a cikk, majd kitért Magyarországra és a Fideszre, amelyről „Orbán korhadt pártja” alcímmel megállapította: Az utánpótlás hiányában hosszú távon bukásra van ítélve az európai populisták nagy példaképe, a magyar Fidesz is.

„Orbán Viktor a nyolcvanas évek végén karcsú forradalmárként kezdte, aki megbuktatta a kommunizmust. Mára meghízott, és kormányfőként kizárólag a korosztályából válogatott néhány kegyencet hagy részhez jutni abszolút hatalmából. Újonnan érkezők számára nincs hely. Orbán pártjában a miniszterek és a funkcionáriusok lassan megőszülnek és megkövülnek. Valamikor ez a pártképződmény annyira korhadt lesz, hogy nem kell más, mint egyetlen, kívülről érkező ifjú forradalmár, aki egy ragyogó beszéddel összeomlasztja az egészet.

Igaz, ez még várathat magára egy ideig. Egyelőre maradnak az apróbb jelek Magyarországon és másutt Európában: talán kevésbé lesznek annyira fényesek a sikertől elkényeztetett populisták választási eredményei, talán kénytelenek lesznek vereségeket elkönyvelni, mint Svájcban.

Vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy főleg a fiatal választóiknak elegük van abból, hogy a jobboldali populisták teljesen figyelmen kívül hagyják a klímaváltozást, vagy a szociális szakadékot.  Ha az SVP, az FPÖ és barátaik nem reagálnak az apróbb jelekre, akkor ugyanúgy megbüntethetik őket, mint korábban a szociáldemokratákat, akik a migráció problémáját hagyták figyelmen kívül. csakhogy az irányváltás ma a jobboldalnak legalább annyira nehezére esik, mint annak idején a baloldalnak”.

Forrás: Hírklikk