Orbán korlátozni akarja a kritikus értelmiségi gondolkodást

HírKlikk 2019. március 25. 12:00 2019. márc. 25. 12:00

„Zűrzavaros játék a Soros-egyetem körül” ezzel a címmel közölte a der Spiegel Keno Verseck tudósító cikkét, amely azt vizsgálja, vajon Orbán Viktor Manfred Webernek tett ígéretei azt jelenik-e, hogy a CEU teljes egészében maradhat Magyarországon. A cikk ismerteti az egyetem történetét, megállapítja, hogy a játék az intézmény körül már két éve folyik, és most újabb körbe lépett.

Legutóbb a magyar kormány fellépése az egyetem ellen a nemzetközi porondon annak jelképévé vált, hogy hogyan akarja korlátozni Orbán Viktor miniszterelnök az országban a kritikus értelmiségi gondolkodást, ezért a CEU decemberben úgy döntött, hogy Bécsbe költözik, ahol már van is kampusza. Most azonban az egyetem állítólag maradhat Budapesten legalább is erre utalt Orbán egy homályos megfogalmazásban, amely erős külföldi nyomásra hangzott el: a Fidesz ENP-ben maradása körüli birkózásban a CEU lett az egyik zálog. De vajon a magyar kormányfő komolyan gondolja-e a megállapodást Weberrel, vagy csupán - mint már annyiszor - újra taktikai játékot folytat, hogy aztán végül a maga akaratát érvényesítse? - tette fel a kérdést a tudósító.

A továbbiakban ismertette a Lex CEU-t, valamint hogy az egyetem az abban foglaltaknak eleget is tett, de ezt az Orbán-kormány nem fogadta el elégségesnek. Ezért a CEU decemberben úgy döntött, hogy Bécsbe költözik, és ott 2019-szeptemberében kezdi meg az oktatást, de a már az egyetemen lévő diákok tovább tanulhatnak a diplomáig, mind azok, akik amerikai diplomát, mind pedig azok, akik magyar diplomát akarnak, de az utóbbiak mindössze néhány tucatnyian vannak.

Weber a Fidesz ENP-ben maradásának egyik feltételévé tette, hogy a CEU Budapesten maradhasson, és a Müncheni Műszaki Egyetem általi támogatást ajánlott fel. CEU-körökből pedig tudható, hogy e kérdésben tárgyalások folynak a müncheni egyetem és a BMW között. Frank Wienstroth, a BMW kommunikációs igazgatója a der Spiegel kérdésére megerősítette, hogy a müncheni egyetem és a CEU közötti együttműködés támogatásáról, de ezek majdani eredménye még nyitott, döntés nincs.

A tudósító rámutatott: a magyar kormányfő bensőséges kapcsolatokat ápol a nagy német autóipari konszernekkel, amelyek Magyarországon jelentős befektetési és adókedvezményeket élveznek, és számos egyetemi tanszéket támogatnak, miközben az ország átalakítását illető bírálatoktól tartózkodnak. Orbán a bajor állami vezetésnek írt levelében nyitottnak mutatkozott a javaslatra. A megfogalmazás azonban sokféleképpen értelmezhető, és nyitva hagy minden lehetséges forgatókönyvet. A hetilap kérdésére a magyar kormány nem kívánt részleteket közölni.

A CEU vezetése és oktatói köre enne megfelelően igen visszafogottan reagált. Enyedi Zsolt helyettes rektor csütörtökön azt mondta: Kinyílt egy ajtó, de kérdés, hogy a magyar kormány átmegy-e rajta. A kételyeket nem csupán a CEU körül két éve folyó játék okozza, hanem az is, hanem az is, hogy az Orbán-kormány következetesen fellép a kritikus értelmiségi gondolkodás és a független oktatásügy ellen. Orbán 2010-es hatalomra jutás óta nagyon sok nem kedvelt értelmiségit bocsátottak el az állami kutatási intézményekből. 2012-ben a kormány vizsgálatot folytatott a filozófusok egy csoportja ellen hűtlen kezelés vádjával - ez afféle kirakatper volt, és figyelmeztetés a bírálóknak.

Az egyetem előtti iskolarendszert erősen centralizálták, az egyetemeken bevezették a kancellárok rendszerét, amely messzemenő beavatkozási lehetőséget biztosít a kormánynak. Orbán bírálói jelenleg a Magyar Tudományos Akadémia szétverésétől tartanak. E háttér előtt Enyedi Zsolt a CEU budapesti jövőjét inkább borúlátóan szemléli: azt mondja, attól tart, hogy Orbán csak időre játszik.

A Der Spiegelnek hozzátette azonban: ha a magyar kormány aláírja a nemzetközi szerződést, az egyetem oktatási tevékenységének nagy része Budapesten marad. Bécsben azonban ősszel mindenképpen megkezdődik az oktatás. Enyedi szerint „Bécs fantasztikus lehetőség a CEU számára, és egyben biztos hely, ahol nem kall attól tartani, hogy felszámolják a jogállamot.

Forrás: Hírklikk