Orbán követelései a NATO északi bővítésének a fejében

HírKlikk 2023. február 28. 17:40 2023. feb. 28. 17:40

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki eddig halogatta Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának ratifikálását, most azt követeli, hogy a két északi ország hagyjon fel rezsimje bírálatával, amennyiben a közeli jövőben csatlakozni akar a védelmi szövetséghez – írta a feltörekvő gazdaságokra összpontosító BNEIntellinews portál.

Ha a két ország elvárja Magyarországtól, hogy fair legyen, és beleegyezzen a NATO-csatlakozásukba, akkor nekik is fairnek kell lenniük, és fel kell hagyniuk azzal, hogy hamis információkat terjesszenek Magyarországról – idézte a BNEIntellinews Orbán február 24-én elhangzott rádióinterjúját. Bejelentette, hogy parlamenti küldöttség megy a két országba, de arról nem szólt, van-e valamilyen konkrét követelése ahhoz, hogy a magyar parlament ratifikálja a csatlakozást. Az erről szóló vita kezdetét erre a hétre tervezték.

Magyarország és Törökország az utolsó két tagállam, amely még nem ratifikálta a két északi ország NATO-csatlakozását, amit tavaly májusban kértek az ukrajnai háború miatt. A csatlakozáshoz a NATO összes tagállamának konszenzusa szükséges.

A magyar törvényhozás hét hónapon át nem tűzte napirendre a kérdést mindenféle álságos okokra hivatkozva. Orbán az idézett interjúban azt állította, hogy a Fidesz előző napi frakcióülésén „komoly vita” volt a kérdésről. Azt mondta, a képviselők azt hozták fel, hogy svéd és finn politikusok durván és alaptalanul sértegették Magyarországot az elmúlt években, és most szívességet kérnek. Azt is szóba hozta, hogy Ankara ezért aggódik, mert Svédország menedéket ad terrorista szervezeteknek, és Törökország szövetséges, és rá is hallgatni kell.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szombaton egy sajtótájékoztatón kifejtette: a két új tagállam erősítené a szervezetet, de növelné a kockázatokat is, különös tekintettel Finnország földrajzi elhelyezkedésére. Egyebekben Gulyás megismételte Orbán követeléseit.