"Orbán lenézi a magyar népet"

Kardos Ernő 2019. szeptember 16. 12:38 2019. szept. 16. 12:38

Már az interneten árulják a rezsiutalványokat, a kilencezer forintos szelvényt már öt ezer forintért is kínálják, mások viszont licitet is kezdeményeztek. Simonovits András közgazdász szerint az egész üzletnek egyetlen nyertese Orbán Viktor.

Professzor úr, mit szól ahhoz, hogy a nyugdíjasok az interneten árulják a rezsiutalványokat?

Örülök neki, mert legalább botrány lesz az egészből.

Viszont a 9 ezer forintba kerülő utalványt 5 ezerért adják!

Persze, mert sokaknak iszonyú macerás az utalvány felhasználása. Egyébként, ha a kormánynak tényleg fontos lenne a kisnyugdíjasok sorsa, akkor ezt az összeget hozzácsapta volna a szeptember havi nyugdíjhoz és akkor semmilyen költsége nem lett volna ennek az egésznek. Ugyanis a rezsiutalvány kinyomtatása, postázása komoly pénzbe került az államnak.

Van tippje, hogy miért nem készpénzzel igyekezett a kormány segíteni?

Nyilván, csak a rezsiutalványok mellé tudták odabiggyeszteni Orbán Viktor szívhez szóló levelét a nyugdíjasoknak. Tehát annak érdekében, hogy a miniszterelnök levelét továbbíthassák még az önkormányzati választás előtt, kieszelték ezt a hihetetlen bonyolult módszert.

Professzor úr, akkor is örül a kiárusításnak, ha áron alul árusítják a rezsiutalványt, tehát ha kilenc ezer helyett már ötezerért kínálják, nem túl nagy leértékelődés ez?

Nézze, ez pusztán részletkérdés, az uzsorakamatnál is a kölcsön sokszorosát kell visszafizetni, ez a politikai irracionalitás ára. Az sem világos, hogy a miniszterelnök úr emberei mi alapján számolták ki a támogatás összegét. Mindenesetre egy nagyon szegény embernek, akik közel lakik a postához, a kilenc ezer forint nagyon nagy segítség.

Viszont ha valóban a miniszterelnöki kampánylevél célba juttatása volt pusztán a cél, akkor levelenként a kilencezer forint kicsit drága.

A módszert magát nagyon otrombának tartom. Nem tudom, hogy Magyarországon kívül van-e olyan ország, ahol a kormány az önkormányzati választások előtt ilyen visszataszítóan átlátszó módon akarja megvenni a legszegényebbek szavazatait.

Lehet, hogy néhány hét múlva egészen olcsón is hozzá lehet jutni majd a rezsiutalványhoz, hiszen iszonyú macerás a felhasználása. Gázra, villanyra felhasználható, vízre meg nem. Sorba kell állni, miközben az emberek többsége átutalással fizet. Kicsit kaotikusnak tűnik, nem gondolja?

Viszont azt kifejezetten előnyösnek tartom, hogy azok, akiket taszít ez a rendszer, odaadják a rezsiutalványokat a rászorulóknak ajándékba. Ilyen módon a szegényeket támogató szervezetek plusz támogatáshoz jutnak, amit nagyon fontosnak tartok.

A kormány is megtehette volna ezt?

Persze, célzott támogatásként odaadhatta volna a legszegényebbeknek. Még hatalmas táblákra ki is írhatták volna, hogy ez a kormány ajándéka. Tudja, nekem nagyon fájó, hogy Magyarországon évente több száz öregember megfagy! De nem a hajléktalanokról beszélek, hanem azokról, akik saját otthonukat sem tudják fűteni, elsősorban kis falvakban élőkről van szó. Ki kéne alakítani egy hálózatot, amelynek tagjai felkeresnék ezeket a szegényeket, hogy rendbe van-e a fűtésük.

Tehát rengeteg fontos dolgot lehetne csinálni, ami hasznos, viszont ez a rezsiutalvány csak pénzszórás. Aki ugyanis megveszi, az jól jár, aki eladja, az meg rosszul. De eladni csak a szegények szokták. Megjegyzem: egyenlőtlen csere az emberiség léte óta létezik, s mindig a gyengék húzzák a rövidebbet.

Ön látta, hogy ennek a rezsiakciónak ez lesz a kimenetele, hogy az állami juttatást fillérekért továbbadják?

Ez senki nem láthatta, most sem tudjuk, hogy milyen széles körben árulják a szelvényeket. Vannak, akik nem szorulnának rá, mégsem restek sorba állni, s felhasználják, tehát nem lehet általánosítani. Azt látom, hogy az egész akció is azt bizonyítja, hogy Orbán lenézi a magyar népet. Odalök nekik néhány krajcárt, s megkapja a választók 53 százalékának támogatását.

Véleménye szerint a rezsiutalványok osztásának ki az igazi nyertese?

Orbán Viktor azt reméli, ő a nyertes. Az egészre felhasznált 25 milliárd forintnyi közpénzt, amivel a népszerűségét igyekszik megerősíteni. Miközben a románok közel duplájára emelik a nyugdíjakat, a lengyelek 13. havi nyugdíjat osztanak. Nálunk pedig 9 ezer forintot kap minden nyugdíjas.