Orbán megbeszélést tartott Európa jövőjéről Salvinivel és Morawieckivel

HírKlikk 2021. április 1. 19:35 2021. ápr. 1. 19:35

Több mint kétórás megbeszélést tartott Európa jövőjéről Orbán Viktor, Matteo Salvinivel és Mateusz Morawieckivel a Karmelita kolostorban.

A megbeszélésük utáni sajtótájékoztatón Orbán Viktor arról beszélt, hiába szeretne az ember más ügyekkel foglalkozni, minden nemzetközi megbeszélésen első helyen a vírus áll, megosztották egymással a tapasztalataikat, sürgetik az EU bizottságát, hogy gyorsítsa fel a vakcinabeszerzést. A miniszterelnök mint mondta, átláthatóbb, gyorsabb vakcinabeszerzést szeretnének, habár nem ez volt a fő célja a találkozójuknak.

"Moraweieckit egyik leghűségesebb barátunkként ismerjük" - folytatta. "Matteo Salvinit pedig egyszerűen a hűsünknek szoktuk hívni, mert, amikor a legnagyobb viták zajlottak a migrációban, és néhány ország azzal védekezett, hogy a migrációt lehetetlen megállítani, akkor ő képes volt az ellenkezőjét bizonyítani" - fogalmazott. A két legerősebb európai jobboldali frakció legjelentősebb tagjai vannak itt. 

Az első kérdés, hogy miért most került sor a találkozóra – vetette fel Orbán Viktor és azonnal meg is válaszolva, hogy mert a Fidesz most döntött úgy, hogy elhagyja az Európai Néppártot. Mint Orbán Viktor mondta, van két erős frakció az Európai Parlamentben, az Identitás, illetve a konzervatívok és van egy erős párt, a Fidesz. Orbán Viktor Matteo Salvinit idézte azzal kapcsolatban, hogy mit akarnak: „egy európai reneszánszt akarunk”.

Mint mondta, a nemzeti érdekek szempontjából arra jutottak, hogy nincs egyetlenegy olyan kérdés sem, amiben ne tudnának egyetértésre jutni, ez igaz a belpolitikára és a külpolitikára is, hiszen Olaszországban és Lengyelországban is erős atlantista kormány működik, és Magyarország is elkötelezett tagja a NATO-nak, mondta.

Európa mostani helyzete abban a mondatban összegezhető, hogy sok millió olyan európai polgár van, aki megfelelő és hatékony képviselet nélkül marad Európában. A Néppárt hosszú távra elkötelezte magát az európai baloldallal való együttműködés mellett. Sok millió jobboldali maradt képviselet nélkül – konstatálta Orbán Viktor, hozzátéve, ők azért szeretnének dolgozni, hogy ezek az embereknek legyen hangja, súlya, képviselete az európai politikában.

Mint mondta, néhány dologban megegyeztek. Abban maradtak, hogy a most megkezdett munkát folytatni fogják, a szervezőmunka elindult, májusban fognak legközelebb találkozni. A találkozó helyszíne Róma vagy Varsó lesz. A hamarosan megkezdődő nagy európai vitában részt fognak venni, ebben is megegyeztek.

"A következő hetekben egy konkrét programot állítunk fel, hogy hogyan fogunk szuverén módon részt venni a vitában, amely hosszú ideig tart majd és jó lehetőséget ad nekünk arra, hogy az általunk képviselt értékeket ismertethessük" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: véget akarnak venni annak a nevetséges politikai akaratnak, amely azt akarja elmagyarázni, hogy a jobboldalnak mindig csak széle van, a baloldalnak pedig mindig csak közepe. 

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón még egyszer megköszönte Salvininek és Morawieczkinek, hogy megtisztelték látogatásukkal.