Orbán „megvédi” a befagyasztott orosz állami javakat az ukránoktól

HírKlikk 2024. október 10. 19:00 2024. okt. 10. 19:00

Hiába határozta el a G7-csoport, hogy 50 milliárd dolláros kölcsönt nyújt Ukrajnának, Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán megerősítette, hogy kormánya a hozzájárulással meg akarja várni az amerikai választás eredményét. Arról van szó, hogy a fedezetet a nyugaton befagyasztott orosz állami javak haszna jelentené, ám az unió részéről félévente meg kellene erősíteni a szankciót.

Amerika azonban nem szeretné, ha a vétójogot kihasználva, bármely tagállam egyszer csak bemondaná az unalmast, ezért biztosabb garanciát kér. Brüsszel azt javasolja, hogy három évre adják meg a felhatalmazást, de ezt blokkolja a magyar kormány. Az Euronews cikke szerint Orbán Viktor vitatott engedményekre tart igényt, hogy elálljon a véleményétől.

Az unióra eső 35 milliárd nem okoz gondot, mert ott a többiek már megtalálták a módját, hogy minősített többséggel megkerüljék a magyar vezetést. Varga ugyanakkor arra hivatkozott, hogy Kamala Harris és Donald Trump teljesen másként közelít a háborúhoz, ezért tudni kell, hogy melyikük lesz az elnök, mielőtt az EU határoz a kölcsönről.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom