Orbán miatt figyelték meg a HVG újságíróját

HírKlikk 2019. augusztus 27. 07:10 2019. aug. 27. 07:10

Harminc évvel ezelőtt a HVG közölt először interjú Orbán Viktorral.

Orbán Viktort 1989. június 16-án ismerte meg az ország, a Nagy Imre újratemetésén elmondott beszéde után. Kereken 30 éve, augusztus 26-án pedig a HVG-ben megjelent az első vele készített interjú is, amelynek szerzője Babus Endre volt.

Már akkor is kemény volt Orbán, emlékszik vissza a hvg.hu-nak nyilatkozó újságíró a szituációra, akit annak idején igencsak meglepett, hogy a beszélgetés alatt Orbán mellett végig ott ült Kövér László is.

A portál szerint ezt az interjút a mai napig sokan idézik. Ami egyébként nem csoda, mert Orbán többek között arról beszélt, hogy semmiképp sem szeretné, ha a Fidesz párttá alakulna, önmagát pedig - Kövér Lászlóval együtt - szociálliberálisnak határozta meg. 

A beszélgetés során azt is elárulta, hogy az utóbbi időben elsőszámú közellenséggé előléptetett Soros György alapítványának havi ösztöndíjából él.

Az interjú a végóráit élő hatalom titkosszolgálatának érdeklődését is felkeltette, az Állambiztonsági Levéltár adatai szerint annak megjelenését követően megfigyelték az újságírót is. 

Babus Endre arra a kérdésre, hogy most is szívesen csinálna-e interjút Orbán Viktorral, egyértelmű igennel válaszolt, bár azt hozzátette, hogy szerinte az a süketek párbeszéde lenne.

 

Forrás: hvg.hu