Orbán migránspolitikájával már nincs egyedül Európában

HírKlikk 2024. október 17. 19:40 2024. okt. 17. 19:40

Orbán Viktor kemény migránspolitikája teret nyer az EU-ban, egyre inkább elfogadottá válik, noha több intézkedése is vitatott, továbbá viharos a viszonya az európai intézményekkel. A nemzeti-jobboldali kormány azonban meg van győződve arról, hogy a migráció kérdésében ugyan jelenleg gátolja a brüsszeli elit, ám amit képvisel, az összhangban áll a földrész közvéleményének álláspontjával és a történelem egy nap nekik ad igazat.

Így foglalta össze tapasztalatait Budapestről keltezett jelentésében Kornél Albert. A Figaroban megszólaltatta Marsai Viktort, a Migrációkutató Intézet igazgatóját, aki kerülte, hogy a kontinens orbanizálódásáról beszéljen, ám emlékeztetett arra, hogy a 2015-ös válság idején Magyarország még teljesen egyedül volt a bevándorlásról vallott felfogásával.  

Ám az ma már egyre inkább bekerül az európai fő áramlatba. A német szociáldemokraták például afgán menedékkérőket küldtek haza Kabulba. De még mielőtt kihirdetné győzelmét, Orbánnak egy sor kérdést meg kell oldania a Bizottsággal. Ideértve a fenyegetést, hogy busszal küld Brüsszelbe menedékkérőket.

Ki akarja vonni országát a közös menedékpolitika hatálya alól, és amellett érvel, hogy az érkezők kérelmeit az EU-n kívül kell elbírálni. Közben viszont nem hajlandó megfizetni a 200 millió eurót, amit az Európai Bíróság szabott ki rá a menedékjog megsértéséért. Ellenben jó 2 milliárdot követel a déli határ védelmének megerősítéséért.

Vitatott, hogy a kerítés mennyire hatékony eszköz, mindenesetre modellnek számít Trump köreiben. A migránsok általában átjutnak rajta, még ha nem is az első próbálkozásra. Sokat segít, ha igénybe veszik az embercsempészek szolgálatait – pár száz euróért.

Marsai azt mondta, a határzár nem old meg mindent, szükség van jogi támaszra, valamint emberi közreműködése is. De szögesdrót nélkül lehetetlen volna megvédeni a zöld határt – tette hozzá.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom