Orbán nehéz nap elé néz csütörtökön

NVZS 2020. február 18. 18:10 2020. feb. 18. 18:10

„Ezek a kiszivárgott anyagok direkt a tárgyalásokat befolyásoló taktikai húzások. Nem tudni, ki, miért szivárogtat, nem tudni, hogy milyen a valóságtartalma” – reagált a Reuters által megszellőztetett, az EU jövőbeni támogatásait a jogállamisági kritériumokhoz kötő dokumentum tartalmával kapcsolatos megkeresésünkre Ujhelyi István. Az MSZP uniós parlamenti képviselője hozzátette: ezzel szemben, az EP négy frakciója által, az Európai Tanácshoz intézett levél valódi, s „mi a költségvetési szavazásnál ahhoz fogjuk tartani magunkat”.

Ennek a bizonyos levélnek az aláírói a néppárti (!), a szociáldemokrata, a liberális és a zöld frakció vezetője. A többéves pénzügyi keretről szóló, csütörtökön kezdődő rendkívüli tanácsülés előtt ők közösen fordultak az Európai Tanács elnökéhez, Charles Michelhez. A dokumentumban a frakciók vezetői – egyebek mellett 0 nyilvánvalóvá teszik, hogy kiemelt prioritást jelent egy új mechanizmus megteremtése, ami a jogállamiság és az uniós értékek sérelme esetén is megfelelő védelmet nyújt az uniós költségvetésnek. A levél elfogadhatatlannak mondja a közös agrárpolitika, illetve a kohéziós politika forrásainak csökkentését. Emellett megfelelő összeget szeretnének látni a 2021-2027-es költségvetésben az új kihívásokra, továbbá állást foglalnak a saját bevételi források mellett. A frakcióvezetők a levélben leszögezik: ha nem teljesülnek ezek a feltételek, az Európai Parlament kész megvétózni a többéves pénzügyi keretről szóló javaslatot.

Tárgyalási technika lenne?

 „Az ilyen kiszivárgott anyagok általában direkt a tárgyalásokat befolyásoló taktikai húzások” – szögezte le Ujhelyi István a Reuters által megszellőztetett (elsőként idehaza a 444.hu által ismertetett) dokumentum kapcsán. Az szintén foglalkozik a jogállamiság és az uniós értékek sérelmével, illetve a folyósítandó támogatások kapcsolatával. Egy általános feltételrendszert vezetne be a tagállamok kormányzati munkájában jelentkező nyilvánvaló rendszerszintű hiányosságok kezelése, valamint a jogállam tiszteletben tartása érdekében, s arányos intézkedéseket helyez kilátásba az uniós források nem megfelelő felhasználása, vagy az uniós értékek tiszteletben tartásának elmaradása esetén. A támogatások felfüggesztésére vagy megvonására az Európai Bizottság tenne javaslatot, arról azonban a tagállamok minősített többségi szavazással döntenének.

Ne a kormányon keresztül menjen a támogatás

„Az Európai Parlamentben keményen megfeszítettük magunkat, és nem fogjuk megszavazni a költségvetést, ha az Európai Tanácsban nem születik bölcs döntés” – szögezte le Ujhelyi István. Kemény csaták folynak, de az sokat mond, hogy az EP négy nagy frakciója közös döntést hozott, s ennek megfelelően, az Európai Néppárt frakcióvezetője is aláírta az ET-hez intézett levelet.

„Számomra alapvetően két dolog fontos” – szögezte le. Az egyik, hogy ne sérüljenek a magyar érdekek az agrár- és a kohéziós támogatások esetén, a másik pedig, hogy az uniós támogatások ne hizlalják tovább az orbáni oligarchákat.

A jogállamiságra és az uniós értékek tiszteletben tartására vonatkozó feltételek beemelése nem fenyeget-e azzal a veszéllyel, hogy Magyarország támogatásoktól fog elesni, ad abszurdum, nem kap támogatásokat? – merülhet fel a kérdés. Ujhelyi a félreértéseket eloszlatandó rámutatott: „a kérdés az, hogy mi van akkor, ha egy tagállam kormánya nem megy át a jogállamiság és az uniós értékek tiszteletben tartásának próbáján, ha nem úgy használta a forrásokat, ahogy kellene”. Mint mondta, erre van javaslata: minél több támogatást kell közvetlenül az érintettekhez – például az önkormányzatokhoz – eljuttatni.  

Rendkívüli ülést tart az Európai Tanács

Az uniós állam-, illetve kormányfők az Európai Tanács 2020. február 20-i rendkívüli ülésén a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetésről tárgyalnak. Charles Michel elnök a csúcstalálkozót megelőzően, a hónap elején, kétoldalú megbeszéléseket folytatott a 27 tagállam vezetőivel az unió következő hosszú távú költségvetéséről. Ezen konzultációk alapján fog benyújtani javaslatot a költségvetés teljes összegére és elosztására vonatkozóan.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, Orbán Viktor február elején Brüsszelben találkozott az ET elnökével. Azt követően, újságíróknak arról beszélt, hogy „tisztességes alapokra kell helyezni az uniós költségvetést, alapkoncepciója ugyanis nem sportszerű”.

Van lehetőség vétóra is

Magyarország persze élhet a vétó eszközével is a költségvetés elfogadásakor, ám – ahogy Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője leszögezte az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában – „Orbán Viktornak kell eldöntenie, hogy szembe megy-e a széllel”. Hozzátette: „a vétóval sikerülhet ugyan a jogállamisági kitételt ’kipöckölni’ a keretköltségvetés szintjén, de létezik erről egy rendelettervezet is, amit viszont már át lehet vinni minősített többségi döntéssel az Európai Tanácson és az Európai Parlamenten, vagyis azok számára létezik egy B-terv, akik ezt mindenképp szeretnék erőltetni”.