Orbán nem találkozik Karácsonnyal

Németh Péter 2019. október 21. 09:35 2019. okt. 21. 09:35

Az önkormányzati választások előtti Fidesz-kampány szánalmasan szegényre sikeredett. Nem szegényesre, mert pénz volt rá bőven, a gondolatiság hiányzott belőle. Már jó ideje látható, érezhető, hogy a kormánypártnak nincsenek új ötletei, változatlanul két témára koncentrált: a migránsokkal való riogatásra, valamint a gyurcsányozásra. Maga Orbán Viktor is – a kongresszuson megfogalmazott fenyegetéseken túl – eljutott addig a szegényes kijelentésig, hogy immár nem egy, hanem két Gyurcsány van az ellenzéki oldalon.

A megvalósításban – mármint az ellenfél (ellenség) démonizálásában – egy új elem jelent meg, igaz nem közvetlenül a választások előtt, hanem az utóbbi ciklus kezdete előtt, mégpedig a jövőbe vetett rémisztgetések. Hogy mi minden fog itt történni, ha véletlenül nem a Fidesz jelöltjei foglalják el a városok vezetését. Hát ha így, akkor átveszek most ebből a módszerből én is valamicskét, és azt állítom: Orbán nem fog találkozni Karácsonnyal, és a választás estéjén megfogalmazott együttműködési készségből semmi nem igaz. És ezt éppen a Fidesz magatartásával igazolom.

Mégpedig azzal a közleménnyel, amelyet a párt Gyurcsány értékelésére kiadott, és amely így hangzott: „Az a Gyurcsány Ferenc beszél becsületről és hazáról, aki migránsokkal akarja betelepíteni Magyarországot és minden idők legkorruptabb kormányzását követte el?! Gyurcsány most is arra készül embereivel a fővárosi és a többi önkormányzatban, hogy szétlopják a közpénzt és dróton rángassák Karácsonyt, valamint a többi ellenzékit.”

És, hogy lássuk azt is, semmit nem változott a sajtóirányítás a vereség után sem, íme a kormánylapok beszámolója, a Hírkeresőn látható rövid összefoglaló alapján:

Fidesz: Gyurcsány minden idők legkorruptabb kormányát vezette (PestiSrácok) Gyurcsány Ferenc minden idők legkorruptabb kormányát vezette - közölte a Fidesz a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének szombati sajtótájékoztatójára reagálva az MTI-vel. Gyurcsány Ferenc a Demokrata Képviselők Közössége fővárosi rendezvényé...

18:59 Fidesz: Gyurcsány minden idők legkorruptabb kormányát vezette (Hír TV) Gyurcsány Ferenc minden idők legkorruptabb kormányát vezette - közölte a Fidesz a Demokratikus Koalíció elnökének szombati sajtótájékoztatójára reagálva az MTI-vel.

18:54 Fidesz: Gyurcsány minden idők legkorruptabb kormányát vezette (Híradó) Gyurcsány Ferenc a korrupció elleni fellépésre és a többi ember tiszteletére szólított fel.

18:50 Fidesz: Gyurcsány minden idők legkorruptabb kormányát vezette (MNemzet) Gyurcsány most is arra készül embereivel a fővárosi és a többi önkormányzatban, hogy szétlopják a közpénzt és dróton rángassák Karácsonyt – írja a Fidesz.

Ezek a lapok, miként a pártközpont sem reagál arra, hogy vajon miért folyik a Fidesz-vezette önkormányzatokban ipari mennyiségben iratmegsemmisítés, miért szállítanak el dolgokat az éjszaka folyamán a hivatal épületéből, miért támadják meg szinte az utolsó percben az eredményeket, még ott is, ahol ez teljesen érthetetlen? Vagyis: ne legyen kétségünk afelől, hogy Orbán politikája egy jottányit sem fog változni, nem elkerülni akarja a konfrontációt, hanem élezni a viszonyt.

Szóval lássunk mi is a jövőbe: a miniszterelnök jelleméből semmi együttműködésre utaló jelet nem fogunk tapasztalni, ellenkezőleg: azt akarja majd bizonyítani, hogy voltaképpen minden ellenzéki alkalmatlan a feladata ellátására – kivéve Tóth Józsefet; őt még ő sem meri támadni -, kiváltképp Karácsony Gergely az, aki lehet ugyan, hogy nem lop, de önállótlan, Gyurcsány kezében van. Most itt tartanak, de nincs kétségem arról – megint a jövőbe látva, de jelenből kiindulva -, hogy keresik azokat az új megoldásokat is, amelyek a szavazók előtt is bizonyítják: csak a Fidesz. A Fidesz azonban, érzékelhetően, elfáradt, ötlettelen, és elsősorban azért az, mert elszokott a valódi versenytől. Eddig elég volt önmagáról annyit mondania, hogy folytatjuk, vagy azt, hogy csak az Orbán-kormány képes megoldani a problémáikat.

Ami új jelenség a Fidesz elnökénél: a hirtelen kialakult válságra még nem találta meg a kommunikációs megoldást. Ráadásul szokatlanul sokat hibázik: nem csak a Borkai-ügyben tett lépései bizonyultak kontraproduktívnak, a Türk Tanács ülésén elmondott szavai még nevetségessé is tették őt. Ezzel együtt nem becsülném le: előbb utóbb megtalálja a támadás új módját, ehhez azonban minél előbb meg kell szabadulnia Borkai Zsolttól.

Mert, amíg a győri polgármester funkcióban marad, minden egyes mondat – bárkitől is hangozzék el az a Fideszből – disszonánsan hat, visszaüt. Orbánnak most nem használna semmilyen nyilvános szereplés itthon, főként az nem, hogy Karácsony, egy esetleges találkozó esetén, odacsődítené a teljes magyar sajtót. És azt el tudja érni, hogy ő maga ne nyilatkozzon meg, de ott még nem tartunk, hogy Karácsonyt is le tudja tiltani.

Pedig, nem kétséges, az általa követendő irány ez lenne.