Orbán nem vétózott: Ukrajna megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat

HírKlikk 2023. december 14. 19:38 2023. dec. 14. 19:38

„Az Európai Tanács döntött, megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával” – jelentette be X-üzenetében Charles Michel. Orbán Viktor, aki hetek óta keménykedik, mondván, nem hajlandó belemenni egy ilyen közös döntésbe, kivonult a teremből a szavazás idejére. Orbán ismét egyedül maradt...

„Ebből nem fogunk elmozdulni, akármi is az ajánlat” – mondta Orbán Viktor az Ukrajnával folytatandó csatlakozási tárgyalások megkezdésével kapcsolatos magyar álláspontot firtató kérdésre, Brüsszelben. Az Európai Unió csúcsértekezletére érkezve azt állította, hogy az Európai Tanács nincs abban a helyzetben, hogy döntsön. 

Nos, Charles Michel, a Tanács elnöke pár órával később az X-en (korábban Twitter) bejelentette, hogy döntés született a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről Ukrajnával (továbbá Moldovával).

Orbán – tőle nem szokatlan módon – meglehetősen sunnyogva asszisztált a döntéshez. Mint a Facebook-videójában tudatta, nem volt a teremben akkor, amikor a döntés megszületett. Ugyanakkor ezt keménységnek próbálja beállítani, mondván, irracionálisnak tartja a döntést, „és Magyarország nem is módosítja az álláspontját”. 

Nos, látszólag módosítani nem módosította, ugyanakkor nem feküdte keresztbe – tegyük hozzá, üdvözlendő módon. Ennyit arról a határozati javaslatról, amely a magyar törvényhozás asztalán fekszik.

„Történelmet csináltak azok, akik nem fáradtak bele a szabadságért folytatott harcba” – így üdvözölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az X-re feltett üzenetében. „Ez győzelem Ukrajna számára. És győzelem egész Európa számára. Egy olyan győzelem, amely motivál, inspirál és megerősít” – tette hozzá. Egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik ezért dolgoztak és segítettek ezt elérni. 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom