Orbán olasz barátja menekülteket küldene Magyarországra

Föld S. Péter 2019. július 9. 14:17 2019. júl. 9. 14:17

Ismét menekülteket mentettek ki a Földközi-tengerből az olasz partoknál. Ezúttal 41 embert, s ennek kapcsán Matteo Salvini olasz belügyniniszter, Orbán Viktor szövetségese, aki példaképként tekint a magyar miniszterelnökre, azt mondta, hogy a ezeket az embereket szét kellene osztani az Európai Unió tagállamai között. Kérdés, hogy Orbán Viktor mit szól ehhez.

Merthogy a magyar miniszterelnök még nemrégiben is arról álmodozott, hogy egy újabb pártcsaládot, de legalábbis egy erős csoportot hozhatnak létre azokkal a politikusokkal közösen, akiknek elegük lett a Európai Néppárt bevándorláspárti politikájából. Európában ugyan nincsenek bevándorláspárti pártok és politikusok, ám Orbán szereti bevándorláspártiaknak nevezni azokat, akik nem pártolják ugyan a bevándorlást, viszont azt sem díjazzák, ha a menekültekkel embertelenül bánnak, börtönhöz hasonló körülmények között tartják fogva, éheztetik és megalázzák őket.

Matteo Salvini most kissé belerondított ebbe a gyümölcsözőnek induló együttműködésbe, amikor azt javasolta, hogy osszák szét a tengerből kimentett menekülteket. Ily módon Magyarországnak is jutna néhány „hajótörött” persze, jóval kevesebb annál, mint ahány embert az Orbán-kormány a betelepedési kötvények keretében, azaz, jó pénzért befogadott. Ennek a számnak a töredékéről lenne szó, ám a harcias, magát szabadságharcosként hirdető magyar kormány egyetlen menekült befogadásáról sem akar hallani – legalábbis úgy nem, hogy arról a hazai, a menekültek ellen uszított nyilvánosság tudomást szerezzen.

Salvini tehát – fogalmazzunk finoman – meglepte mesterét. Orbánnak ugyanis erre valamit mondania kell. Például azt, hogy Salvini, aki a szövetségese, téved. Vagy azt, hogy Salvininek, aki a szövetségese, igaza van. Van egy harmadik lehetőség is, a pávatánc. Azzal is meg lehet próbálkozni, hátha még mindig hatásos.