Orbán polgári körének alapítványa megint 60 milliót kapott

Zutyu 2021. október 6. 06:01 2021. okt. 6. 06:01

A Szövetség a Nemzetért Alapítvány működteti a Polgárok Házát, amely oldalán fő támogatójaként tünteti fel a pénzt kiutaló Szerencsejáték Zrt-t. A Hírklikk adatigénylése nyomán újra közzétette a Szerencsejáték Zrt pénzosztó részlege, kiket támogattak idén júniusig.

Külön cég, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft foglalkozik a Szerencsejáték Zrt szponzor pénzeinek és egyéb támogatásainak elosztásával. Most a Hírklikk adatigénylése nyomán kikerült a társaság honlapjára, hogy idén júniusig kinek osztottak pénzt.

Vannak olyan szervezetek és cégek, amelyekről elmondható, immár rendszeres támogattottjai az állami szerencsejáték cégnek. Ilyen szervezet a Szövetség a Nemzetért Alapítvány, amely 2002-ben jött létre Orbán Viktor saját polgári körének támogatására. Az alapítvány mostanra egy dologgal foglalkozik, működteti a VIII. kerületi Polgárok Házát. És a szervezet honlapján a Szerencsejáték Zrt-t főszponzorként tüntetik fel. Az alapítvány 60 millió forintban részesült, de ugyanennyi pénzt kaptak tavaly is.

Ránéztünk a Polgárok Háza programjára, mégis mire költik a közpénzt. Októberben összesen egy politikai programot tartanak, ami már hétfőn le is zajlott, Bencsik Andrással beszélgettek az új, közelgő Békemenetről. E mellett helyet adnak egy nyugdíjas klubnak, minden szerdán jóga és természetgyógyászati tanácsadást tart Gillich István jógaoktató, természetgyógyász, de ezért is fizetni kell 1200 forintot alkalmanként. A borkedvelőknek is remek választás a Polgárok Háza, hiszen ifjabb Tiffán Zsolt 3900 forintért tart majd a hónap vége felé borkóstolót.

Szintén állandó támogatottja a Kultúra a Magyarságért Kft, Mészáros Lőrinc társasága 10 millió forintot kapott. Ez a cég különféle koncerteket szokott szervezni a leggazdagabb magyar bodrogkeresztúri borteraszán. Az elmúlt években mindig számíthatott a Mészáros-cég egy kis támogatásra: 10 és 15 millió forint közti összegeket kaptak.

Ugyancsak visszatérő támogatott az Ismerős Arcok zenekar mögött álló cég, a Hangos Szó Kft,  amely tavaly is és idén is 25 millió forintot kapott a cégtől. A Rákóczi Szövetség is számíthat minden évben az állami szerencsejáték cégre, nekik évi 5 millió forint a jussuk ebből a keretből.

Idén is megkapta éves rendes támogatását a Kommentár Alapítvány, a Kommentár című folyóirat kiadója. Ez az alapítvány is komoly ingatlanvagyonra tett szert az utóbbi két évben, az egykor kritikus konzervatív kiadványt átállították fideszessé úgy két éve, és azóta dől a támogatás hozzájuk.  

Említésre érdemes még, hogy 50 millió forintot kapott a Darts Event Kft, amely egy pontszerző darts versenyt szervezett szeptember elején a Budapest Sportarénába. A Szerencsejáték Zrt. szokta támogatni Rogán Antal propaganda miniszter programjait is, így biztos lesz még izgalom abból, hogy a második félévben kiknek osztották a pénzt, ez valamikor talán januárban derülhet ki.