Orbán saját lábán álló vejének nem kell a közpénz

Föld S. Péter 2020. július 7. 08:35 2020. júl. 7. 08:35

Tiborcz István nem szeretne olyan cégben tulajdonos lenni, ami közpénzeket nyer el. Orbán Viktor veje maga nyilatkozta ezt a portfolió nevű portálnak, és csak dicsérni lehet a szándékot. A közpénz ugyanis nem arra való, hogy a miniszterelnök családtagjainak, barátainak és üzletfeleinek a vagyonát gyarapítsa, ezért aztán még belegondolni is rossz, hogy mi lenne, ha Tiborcz ráhajtana azokra a cégekre, amelyek jellemzően közpénzekből tartják fenn magukat, és szereznek tulajdonosaiknak pofátlan méretű hasznot.

Orbán Ráhel férjének nincs erre szüksége, mert ő – elmondása szerint – olyan vállalkozó, aki a piacon, versenyben méretteti meg magát, vagyis, üzleti sikereit nem rokoni kapcsolatainak, hanem kizárólag a saját ügyességének és szorgalmának köszönheti. Gyors gazdagodásának tehát nincs köze ahhoz, hogy ő Orbán Viktor miniszterelnök veje, nem ezért lett 2020-ban a 32. leggazdagabb és a 15. legbefolyásosabb személyiség, hanem mert ennyire tehetséges.

Arról meg tényleg nem a miniszterelnök tehet, hogy a környezetében csupa okos, szorgalmas és tehetséges ember található.

Egyébként nem Tiborcz az egyetlen Orbán Viktor rokonságában, akinek inkább kára származik abból, hogy a miniszterelnök közeli hozzátartozója, mint előnye. Néhány évvel ezelőtt, Orbán Győző, a miniszterelnök apja panaszkodott az újságíróknak, hogy mennyi hátránya származik abból, hogy ő a miniszterelnök apja. Hiába volt olyan év, amikor másfél milliárd forint osztalékot vett ki a családi cégből, az élet az ő számára sem fenékig tejfel. Sokan ugyanis nem tőle rendelnek zúzott követ az autópályákhoz, félnek vele üzletet kötni, mert attól tartanak, hogy az ő rokoni kapcsolatai révén, túlzottan reflektorfénybe kerülnek.

Józan paraszti ésszel persze azt látnánk logikusnak, hogy a miniszterelnök apjával sokan szívesen üzletelnek. Nem mernek neki nemet mondani, nincs ember, aki meglapogatná a vállát, hogy Győző bátyám, ez a maga által kínált zúzott kő, kavics, szikla, miegymás, drágább, mint az, amelyik ráadásul még minőségben is kedvezőbb.

Tiborcz István viszont tényleg a saját lábára áll. Nemrég például új céget alapított, Tusculanum Hegyvidék Kft. néven, a vállalkozás elsősorban ingatlanok kezelésével foglalkozik. Ennek a cégnek egyébként nem ő a tulajdonosa, hanem – jó magyar szokás szerint – egy másik cég, amelynek viszont ő a tulajdonosa. A BDPST Zrt. elnevezésű vállalkozásról van szó, amely 2019-ben 4,8 milliárd forint adózott eredményt könyvelhetett el, s ebből a pénzből idén májusban 2,3 milliárdot osztalékként kifizettek a tulajdonosnak, vagyis, Tiborcz Istvánnak.

Tiborcz István annyira megundorodott a közpénzektől, hogy a néhány évvel ezelőtti Elios-botrány következményeit sem kellett magára vennie. Emlékezetes, az akkor még a tulajdonában lévő Elios nagyon súlyos uniós milliárdokért – közvilágítás címén – sötétségbe borította a magyar vidék egy részét – ezt most kéretik nem átvitt értelemben, hanem konkrétan érteni. Akkor az unió csalás elleni hivatala számtalan szabálytalanságot állapított meg és a kapott pénz visszafizetésére kötelezte az elkövetőket. Szerencsére a magyar állam volt annyira gáláns és nagyvonalú, hogy az adófizető polgárok tiltakozása ellenére, állta a számlát és visszafizette a Tiborczék által kasszírozott milliárdokat.

Mostantól azonban nem lesz ilyen, Tiborcz maga mondta, hogy nem akar közpénzt látni. Ha ilyet mutatnak neki, akkor nyilván hátat fordít, és már indul is az ellenkező irányba.