Orbán szerint alkancellárokra vadásznak Ausztriában

Föld S. Péter 2019. május 21. 06:35 2019. máj. 21. 06:35

Megtörte a jeget az MTI, igaz, sajátos módon, és csupán érintőlegesen, de valamelyest mégiscsak kénytelen volt a magyar közvéleményt tájékoztatni arról, ami a magyar közvéleményre tartozik. A Strache-botrány magyar vonatkozásáról van szó, amelyről idáig szemérmesen csupán annyit közölt a magyar adófizetők pénzén fenntartott távirati iroda, hogy az osztrák alkancellár egy videó-botrány miatt volt kénytelen lemondani.

Hogy mi volt ez a videó-botrány, azt korábban nem részletezték. Talán nem akarták elszomorítani a Fidesz szavazóit azzal, hogy az ügynek magyar, pontosabban: Orbánhoz vezető vonatkozásai is vannak. Nem akarták, hogy a Fidesz potenciális szavazói rosszkedvűek legyenek, mert a rosszkedvű embertől minden kitelik. Még az, is, hogy elbizonytalanodik, és május 26-án nem megy el szavazni, vagy ami még ennél is rosszabb, elmegy, de nem Orbán Viktor pártja mellé húzza be az ikszet.

Így azután az az olvasó, aki csupán az MTI hírei alapján összeállított tudósításokra hagyatkozik, nem tudta meg, hogy a lemondott osztrák alkancellár a két évvel ezelőtt Ibizán készült, ám most napvilágra került felvételen miről beszélt. A gyanútlan kormánypárti olvasónak halványlila segédfogalma sincs arról, hogy a felvételen a lemondott alkancellár, Strache azt kérte egy orosz oligarcha unokahúgaként bemutatkozó nőtől, hogy vásárolja meg neki a legnagyobb osztrák bulvárlapot, a Kronen Zeitungot, mert ő is olyan médiát akar Ausztriában, mint amilyet Orbán épített ki Magyarországon.

És azt is elhallgatja az MTI, hogy Strache szerint a tranzakcióhoz egy Heinrich Pecina nevű üzletember segítségét lehetne igénybe venni. Mint ahogy arra sem emlékezteti az MTI a magyar olvasót, hogy ez a Heinrich Pecina ugyanaz a rovott múltú üzletember, aki megvette a Népszabadságot kiadó Mediaworks-öt, majd bezáratta az újságot.

Most azonban az MSZP közleménye miatt már nem lehetett tovább hallgatni, ezért az MTI-nek is lépnie kellett. Ezt írta az MTI május 20-án: „Az MSZP az osztrák hatóságokhoz fordul a Strache-ügy magyar vonatkozásai miatt, hogy kiderüljenek Heinrich Pecina és Orbán Viktor közös bűnös üzelmei - jelentette be Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus szerint Heinz-Christian Strache, lemondott osztrák alkancellár a nyilvánosságra került ibizai felvételen Heinrich Pecinát egy olyan befektetőnek nevezi, aki az elmúlt tizenöt évben minden magyar lapot megvett és előkészített Orbánnak, illetve arról is beszél, hogy a magyar miniszterelnökéhez hasonló médiakörnyezetet akar.”

Elegendő csak egy kicsit is figyelmetlenül olvasni, és az egyszeri olvasó észre sem veszi a csúsztatást. Ugyanis nem Újhelyi Itván szerint mondta Heinz-Christian Strache, lemondott osztrák alkancellár, amit mondott, hanem a nyilvánosságra került, Ibizán készült felvétel szerint. Vagy az MTI egy tényt feltevésként akar elültetni az olvasók agyába, azt a látszatot keltve, hogy „csupán” az MSZP kampányfőnöke állítja azt, amit a felvételen látható és hallható.

Mindközben Orbán Viktor egy tanpályát adott át Zalaegerszegen. A miniszterelnök avató beszédében Strache botrányát is érintette, mégpedig meglehetősen sajátos megközelítésben. Osztrák barátaink nem lehetnek itt az avatáson, mondta Orbán, mert Ausztriában soron kívüli vadászidényt hirdettek.

Ezt mondta Orbán Viktor, azt sugallva, hogy odakint, a sógoroknál, a bevándorlást ellenző erők levadászása folyik. Hogy a nem levadászott, hanem a botrány hatására önként lemondott alkancellárt nemrég ő fogadta Budapesten, és példaképül állította Európa elé, azt elfelejtette megemlíteni.

Vannak feledékeny emberek, sőt még olyanok is, akik hazudnak rendületlenül. Éjjel, nappal, minden hullámhosszon.