Orbán szertefoszlott reményei

HírKlikk 2024. június 10. 19:00 2024. jún. 10. 19:00

Orbán Viktor nacionalista pártja szerezte a legtöbb szavazatot a magyarországi EP-választáson, de a korábbiakhoz képest jóval gyengébben szerepelt – mutatott rá az AP, amelynek jelentését világszerte nagyon sok lap közölte. Az amerikai hírügynökség tudósítója hozzátette: az eredmény rekord részvétel mellett született.

A Fidesz 2010 óta uralja a magyar politikát, de a kormányzásával nagyon sokan elégedetlenek – írta az AP. A magyarokat sújtó gazdasági válság, valamint az utóbbi idők  sorozatos botrányai megingatták a pártot, amely azzal büszkélkedik, hogy a családi értékeket és a keresztény konzervativizmust képviseli. Mindez egy olyan erő kialakulásához vezetett, amely eddig Orbán legesélyesebb kihívója. Magyar Péter csak februárban szakított a Fidesszel és néhány hónap alatt a legerősebb ellenzéki pártot építette fel. Magyar a mostani választást arra akarja felhasználni, hogy a pártját olyan pozícióba hozza, amely lehetővé teszi, hogy a 2026-ban esedékes parlamenti választáson kihívást intézzen Orbán ellen, és vereséget mérjen rá.

A Tisza sikere változást vetít előre a magyar belpolitikában, miközben Európában az Orbánhoz hasonló jobboldali populisták megerősödtek. Ez félelmet kelt, mert a világ legnagyobb tömbjében alááshatják a döntéshozatalt, miközben dúl a háború Ukrajnában, és fokozódnak a migránsellenes érzelmek.

Orbán, aki a Kreml legszorosabb szövetségese az EU-ban, abban reménykedett, hogy az Európai Parlamentben Európa-szerte többséget szereznek azok a pártok, amelyek ellenzik Ukrajna katonai támogatását. Úgy állította be a mostani európai választást, mintha az dőlne el, hogy az ukrajnai háború kiterjed-e Európára. 

Kulturális téren erősen megosztó témákkal kampányolt, így a migrációval és az LGBTQ-jogokkal, valamint azzal, hogy amennyiben a polgárok a politikai ellenfeleire szavaznak, eszkalálódhat a háború Magyarország felé.

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom