Orbán újabb nőügye

Föld S. Péter 2021. január 4. 16:15 2021. jan. 4. 16:15

Magyar vakcinának nevezte Orbán Viktor a Pfizer készítményét, amelynek feltalálásában egy magyar tudós, Karikó Katalin is oroszlánrészt vállalt. „Amerikai pénz, magyar ész”, mondta a miniszterelnök, akinek azonban feltehetően nem jutott eszébe a tudós neve, vagy nem tartotta fontosnak, hogy megemlítse. „Büszkék lehetünk a tudós asszonyra, aki egy kisújszállási asszonyság egyébként, mint megtudtam”. Az asszonyság kifejezés sokaknál kiverte a biztosítékot, még a máskor finoman fogalmazó kommentelők is tahónak nevezték emiatt Orbán Viktort. Pedig, a miniszterelnöknek nem ez a mostani volt az első – mondjuk így – szerencsétlen megfogalmazása a nőkkel kapcsolatban.

2015-ben új nagykövet érkezett Budapestre Collen Bell személyében. A diplomata hölgyről azt sulykolta hetekig a nagyközönségnek a „pártatlan” magyar közmédia, hogy producer Hollywoodban, és azért lehet nagykövet Budapesten, mert súlyos pénzekkel segítette Obama választási kampányát. Majd, talán mert valami jót is akartak írni róla, azt is közölték, hogy Colleen Bell négygyermekes családanya. 

Ebben az időszakban nem csak Bell asszony jött Budapestre, de Szemerkényi Réka is Washingtonba érkezett. Ami történetünk szempontjából azért is érdekes, mert Szemerkényi Réka is négygyermekes családanya, és Pröhle Gergely, aki akkoriban helyettes államtitkár volt Szijjártó Péter minisztériumában, mindebből azt vizionálta, hogy ők ketten majd biztosan jobban szót értenek egymással, mint azok, akik nem négygyermekes családanyák.

Ezt sugallta az Obama-kabinettel hadakozó magyar külügy, pedig, sem Bell, sem Szemerkényi nem négygyermekes anyaként került ebbe a történetbe. Ezen minőségüknek semmi köze nem volt a kinevezésükhöz. Sokkal inkább az, hogy mindketten diplomaták, vagyis, ha netán mégis találkoznak valamikor, akkor sem a gyermekeik nevelésével kapcsolatos ügyekről beszélgetnek. Hogy rágja a körmét a kisfiú, felesel a nagylány, és inkább ül a komputer előtt, mintsem a leckéjét írná. 

Ezzel a buta, primitív, macsó megnyilvánulással nem csak az volt a baj, hogy önmagában is nagy tahóság, de azt is jól mutatja, hogy a magyar külügy már öt évvel ezelőtt is meglehetősen mélyen állt a helyzet magaslatán. 

Erre a bunkóságra tett rá Orbán Viktor egy lapáttal. Két évvel később ugyanis elterjedt a sajtóban, hogy az Orbán-kormány meneszti Szemerkényi Rékát. Egy újságíró meg is kérdezte Orbánt, igazak-e a híresztelések, miszerint változás várható a washingtoni nagyköveti posztnál. Orbán erre szellemesnek szánt, ám meglehetősen bugrisra sikeredett szöveggel válaszolt: „nőügyekkel nem foglalkozom”, mondta az őt kérdező sajtómunkásnak.

2017 novemberében Orbán újra nőügybe keveredett. „Egy hétgyerekes nő lesz az Európai Bizottság elnöke”, kommentálta a miniszterelnök magyarországi hívei felé, hogy totális vereséget szenvedett. Az Európai Bizottság élére megválasztott Ursula von der Leyen-nek – mert róla volt szó – valóban hét gyereke van, ami egyfelől tiszteletre méltó, másfelől viszont Orbán is tudta, hogy a következő bizottsági elnökről nem ez a legfontosabb tudnivaló. Hanem, hogy amit képvisel, az homlokegyenest ellenkezik Orbán és a Fidesz politikájával. Először is, támogatja a melegházasságot, valamint a menekültekkel való emberséges bánásmódot – utóbbit olyannyira, hogy a menekültválság csúcsán egy időre maga is befogadott a házába egy menekültet. Ez sem Orbánék szája íze szerint való történet volt, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy Ursula von der Leyen elkötelezett híve az Európai Egyesült Államoknak. Nem a Nemzetek Európájának, mint Orbán, hanem annak, hogy Európa nemzetei mind szorosabb kulturális és gazdasági közösséget alkossanak.

Orbán minderről nem mondott semmit a magyarországi Fidesz-fanoknak, nem akarta elszomorítani őket azzal, hogy legyőzhetetlennek hazudott vezérük totális vereséget szenvedett. Inkább segget csinált a szájából, és azt mantrázta rendületlenül, hogy győzött a magyar emberek akarata, mert egy rendes, hétgyermekes anya került az Európai Bizottság élére. 

Most meg itt a legújabb tahósága, a kisújszállási asszonyság. Ezzel a lendülettel fehércselédnek is nevezhette volna az immár világhírű magyar tudóst. Fehérnépnek, asszonypajtásnak, vagy, ahogyan Kövér László házelnök gondolkodik a nőkről, olyan lénynek, akinek 2-vel kezdődik a személyi száma.