Orbán vaságyakkal és irodai bőrszékekkel küzd a terrorizmus ellen

Harkai Péter 2022. március 7. 07:20 2022. márc. 7. 07:20

A kormány döntött egyes, a Magyar Honvédség tulajdonában álló állami vagyonelemeknek a Kurdisztáni Autonóm Régió kormánya részére történő ingyenes átadásáról. Többek között tucatnyi egyméteres acéllépcsővel, 80x80 cm-es falapos fémvázas asztallal és egyéb hasznos honvédő ajándékkal kíván sok sikert a kurdisztáni erők terrorizmus elleni harcához a magyar miniszterelnök.

S ez nem vicc. Történik mindez „figyelemmel a NATO közreműködésével folyó, a nemzetközi terrorizmus elleni harc feltételeinek megteremtését elősegítő széles körű nemzetközi együttműködésre, valamint a Magyar Honvédség rendelkezésre álló és átadható készleteire, illetve az ezekből történő ajándékozás lehetőségére”. Legalábbis ez olvasható a Magyar Közlöny legutóbbi kiadványában a történelmi léptékű harci adomány indoklásaként.

Az ingyen átadásra kerülő, a terrorizmus elleni harcot támogató jegyzék listája impozáns, ha mondjuk egy tanyasi iskola infrastruktúráját kellene némileg feljavítani. Több mint különös viszont, ha mindezt a NATO-kötelezettségek és a terror elleni küzdelem jegyében teszik. Még cinikusnak is mondhatnánk annak a vérszomjas hadjáratnak az ismeretében, ami a szomszédos Ukrajnában történik.

Mindenesetre az akció komolyságát jelzi, hogy a miniszterelnök a honvédelmi minisztert bízta meg, vegye fel a kapcsolatot a Kurdisztáni Autonóm Régió kormányával és gondoskodjon az átadás-átvétel lebonyolításáról. Azonnal.

S hogy mivel véli támogatni a kurdisztáni erők terror elleni harcát Orbán Viktor? Elsőként is 12 darab 100x50x17 cm-es acéllépcsővel, amit társított hét darab fémvázas, de legalább falapos asztallal. Mivel ezek 80x80 centisek, bizonyára megfelelő fedezéket nyújtanak seregélytámadás esetén. A komolyabb tételek között szerepel hét darab négy m2-es betonelem „bunker” technikai jelzéssel. Valószínűleg helyben összeilleszthető darabokról van szó. A harci komfort növelését segíti 14 emeletes vaságy, valamint 17 fém öltözőszekrény, amik kiválóan használhatók fedezékként is. Bizonyára.

Mi sem bizonyítja jobban Orbán NATO-tagság iránti elkötelezettségét, mint hogy a szállítmány része 14 Zeta füstérzékelő is, ha nem vennék észre egy-egy löveg becsapódása következtében a felcsapó lángokat. A legbőkezűbben fémvázas irodai bőrszékekkel véli hatékonynak miniszterelnökünk a Kurdisztáni Autonóm Régió kormányának terrorizmus elleni harcát. Ezekből ugyanis legalább 22 darabot tud nélkülözni a Magyar Hadsereg.

Mivel forró helyzetre számíthatnak az érintettek, bő tucatnyi klímaberendezés és pár darab lakókonténer is erősíti a magyar kormány támogatását, valamint majdnem 30 darab 3,6x1,4 méteres beton T-falelem, ami tetszés szerint variálható.

Bár Szijjártó Péter a héten úgy nyilatkozott, hogy semmilyen fegyveres vagy katonai támogatást nem juttatnak az orosz-ukrán háború frontvonalába, nem vethetjük Orbán szemére, hogy érzéketlen az ottani eseményekkel szemben. Rögtön a kurdisztáni terrorizmus megállítását célzó támogatást követően jegyzi a kormány nevében, hogy figyelemmel az orosz–ukrán háború okozta katasztrófák és súlyos szerencsétlenségek megelőzése, következményeinek elhárítása vagy enyhítése céljából folyó széles körű nemzetközi együttműködésre, valamint a Magyar Honvédség rendelkezésére álló és átadható készleteire mit is küld a frontvonalba.

A Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat részére – aminek a miniszterelnök felesége is elkötelezett híve és jószolgálati nagykövete – szintén a honvédelmi miniszter hatáskörébe utalva, az alábbi támogatás ingyenes átadásáról döntött Orbán Viktor. 2000 darab tourniquet szorítókötés, 50 darab compact hordágyhoz való hátizsák, Talon II-es típusú összecsukható hordágy 200 darab, 1000 izraeli trauma kötszer, valamint 1000 darab Ifak típusú elsősegélycsomag.

Hogy mennyire komolyan veszi a NATO-kötelezettségeket Orbán Viktor, mi sem bizonyítja fényesebben, mint hagyományos pénteki, a hazai és világpolitikát összegző helyzetértékelése. Ebben azt is megemlítette, hogy „aki azt gondolja, hogy a NATO megvéd minket, az téved: nekünk is meg kell védenünk magunknak, a nyugati szövetségesek csak akkor segítenek”.

Némi reményt kelt, hogy legalább nem vaságyakkal tervezik.