Orbán vétójával ugyan bukna az ország, de siettetné a saját bukását

NVZS 2020. november 16. 17:35 2020. nov. 16. 17:35

„Orbán Viktor nincs nyerő helyzetben; komoly anyagi következményei lennének a vétójának, ami árt az országnak, amellett, hogy árt neki; igaz, az ország is bukna, de ez siettetné Orbán bukását is” – adott gyorsreakciót a Hírklikknek Balázs Péter korábbi külügyminiszter, uniós biztos Orbán mai húzására. A kormányfő levélben közölte az Európai Unió vezetőivel, hogy meg fogja vétózni a hétéves költségvetést és a helyreállítási alapot. Ha a magyar és az ugyancsak erre készülő lengyel kormány vétózik, akkor Balázs szerint, az EU többi tagállama meg fogja találni a megoldást, hogy e két ország nélkül tovább tudjon menni, s például az eurózónához hasonlóan, csak a meghatározott feltételeket elfogadó országoknak adnának támogatást. A helyzet nem kedvez Orbánnak: 25 kormány áll szemben kettővel.

Levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról, hogy a magyar kormány megvétózza az EU hétéves költségvetésével és a helyreállítási alappal kapcsolatos jogalkotást – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután. Orbán a levélben megerősítette, hogy a „semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről” elvvel összhangban, Magyarország kormánya az MFF/NGEU jogalkotási csomag valamennyi eleme ellenében fog szavazni, beleértve azok megvétózását, amelyek egyhangúságot igényelnek, így az MFF-rendeletet és a saját forrásokról szóló határozatot is.

A német soros elnökség egy ma délutáni brüsszeli tanácskozáson egy politikai állásfoglalást kér a tagállamoktól, hogy mondják meg: a háromról, mi a politikai álláspontjuk – számoltunk be mi is a Reuters jelentése kapcsán.

Orbán a végsőkig feszíti a húrt

Akkor most itt a vége? Amit idáig fenyegtőzésnek hittünk, az valóra vált? – kérdeztük Balázs Pétertől.

A tapasztalt diplomata szerint ez nem biztos. Úgy véli, hogy innen még bármikor vissza lehet lépni. Orbán azonban láthatóan tovább feszíti a húrt, növeli a tétet, azt hiszi, hogy ezzel nyerhet – mondta.

„Én ezt nagyon kockázatos manővernek tartom, mert nem látszik olyan erő, amelyik támogatná, hiszen csak a lengyel miniszterelnök tart vele, azaz az EU-n belül két kormány áll szemben 25-tel” – mutatott rá. Szerinte ennek az egésznek igen gyenge pontja, hogy a szlovákok és a csehek sem tartanak Orbánnal és a lengyel kormánnyal, azaz még a visegrádi csoportot sem tudja felmutatni maga mögött, „ez pedig így kockázatos”. „Most tényleg úgy tűnik, hogy ez a vészfék, amit meghúz és ezzel megállítja az egész vonatot, a baj csak az, hogy az egész országot viszi magával a lefolyóba” – vázolta a helyzetet.

Lehet megoldást találni Orbánék nélkül is

Balázs szerint azonban ha végső soron nagyon megköti magát a magyar és a lengyel kormány, akkor az EU többi tagállama talál olyan közös megoldást, amivel tovább tudnak lépni. Például úgy, hogy – az eurózónához hasonlóan –, aki akarja és elfogadja, s teljesíti a feltételeket, az részese lehet a programnak. Orbán állítja, hogy a magyar Parlament nem fogja megszavazni az EU hitelfelvételét a helyreállítási csomag finanszírozására. Ha tényleg így lesz, akkor Balázs Péter szerint, elképzelhető egy olyan megoldás, hogy csak az az ország kap pénzt a helyreállítási csomagból, amelynek a parlamentje megszavazza a hitelfelvételt.

Ami pedig a hétéves költségvetést illeti – Balázs emlékeztet arra, hogy annál nincs akkora baj: ha azt nem sikerül elfogadni, akkor időarányosan megy tovább a mostani büdzsé, miközben tovább húzzák-nyúzzák a hétéves elfogadását. 

Siettetheti a saját bukását

„Orbán arra játszik, azt reméli, hogy ezzel a manőverrel megijeszti az EU-t, a tagállamok inkább felteszik a kezüket, hogy ’jól van, vidd a pénzt’ – de most egyáltalán nem ez az uralkodó hangulat az unióban” – szögezte le a tapasztalt diplomata. Emlékeztetett arra, hogy Orbán már sokszor játszott ilyet, „de lehet, hogy a kútra járó korsó most fog eltörni”, s ha így lesz, akkor borzasztóan magára haragítja az egész uniót – mutatott rá Balázs Péter. 

Orbán nincs nyerő helyzetben – hangsúlyozta. Mint ugyanis emlékeztetett: komoly anyagi következményei lennének a vétójának. „Ez pedig ártana az országnak, amellett azonban ártana neki is; az ország is bukna, de ez csak siettetné Orbán bukását”.