Orbán Viktor kiosztotta az Európai Néppárt főtitkárát

HírKlikk 2020. április 3. 14:47 2020. ápr. 3. 14:47

„Minden tiszteletem az Öné, de nekem erre nincs időm!" – írta levelében Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt (EPP) főtitkárának, mert előző nap az EPP 13 tagpártja ugyancsak levélben fejtette ki Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének, hogy a koronavírus elleni védekezésről elfogadott magyar törvényben a kormányra ruházott, határozatlan idejű rendeletalkotási hatáskör ellentétes a párt alapelveivel és a liberális demokrácia, valamint Európa értékeivel.

Úgy vélik, hogy Orbán Viktor arra használhatja a rá ruházott jogkört, hogy a kormány tovább szűkítse a civil szféra mozgásterét. Levelükben a Fidesz kizárását kérték a néppártból.

A fentiekre reagálva, a magyar miniszterelnök azt írta az EPP főtitkárának, hogy „Világunk határozottan a feje tetejére állt. Mi, kormányfők és pártvezetők a világ minden táján arra összpontosítjuk erőnket, hogy kellő időben, hatékony döntéseket hozzunk az emberéletek megmentése, állampolgáraink egészségének és biztonságának védelme érdekében" – fogalmazott.

Szavai szerint, nehezen elképzelhető, hogy bármelyik állami vezetőnek ideje lenne „fantáziálnia" más országok szándékairól. Mint írta: manapság ez költséges luxusnak tűnik.

Közölte, bármilyen kérdés megvitatására nyitott, amint véget ér a jelenlegi koronavírus-világjárvány. Mindaddig azonban minden idejét kizárólag arra fordítja, hogy magyar emberek életét igyekszik megmenteni, valamint arra, hogy az alaptörvény keretei között, intézkedéseket készítsen elő a gazdasági és társadalmi talpra állás érdekében.

„Azt javaslom, hogy mindannyian ugyanezt tegyük a saját országainkban" – zárta levelét Orbán Viktor.