Orbán Viktor: nekünk békemissziónk van

HírKlikk 2024. október 4. 11:15 2024. okt. 4. 11:15

Nekünk békemissziónk van, Magyarország az uniós elnöksége alatt megpróbál a béke érdekében tenni – jelentette ki a miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor kiemelte: ha a Közel-Keleten háború van, annak azonnal mindannyian „megisszuk a levét", mert a világgazdaság óvatossá válik, a magyar valuta értéke csökkenni kezd.

Magyarországnak gazdasági szempontból sem mindegy, mi zajlik a világban, másrészt ez a térség nincsen messze, ami ott történik, biztonsági szempontból is kihatással lehet ránk – figyelmeztetett.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon nagy számban élnek zsidó származású polgárok, akik ebben a háborúban közvetve vagy áttételesen érintve vannak. Ebből fakadóan biztonsági teendők is vannak, ezért kellett összehívni a Nemzetbiztonsági Kabinetet, hogy minden magyar állampolgár biztonságát garantálni tudják, származásra való tekintet nélkül – jegyezte meg.

Orbán Viktor kitért a napokban megalakult Béke barátai nemzetközi csoportra is, felidézve: amikor Magyarország az uniós elnökséget átvette, kikerülhetetlen volt keresztény szellemi megfontolásból és állami érdekből is, hogy megpróbáljon a béke érdekében tenni.

„Nagy rohammal indítottunk: Kijev, Moszkva, Peking, Donald Trump" – emlékeztetett, hozzáfűzve: ezután megfogalmaztak egy békestratégiát, amelynek középpontjában az a felismerés áll, hogy a háborúzó felekben nincs szándék arra, hogy egymással békét kössenek.

Ha a háborúzó feleknél nem lehet eredményt elérni, akkor a nemzetközi élet meghatározó szereplőivel kell dűlőre jutni abban, hogy próbáljunk olyan világpolitikát csinálni, amely a küzdő feleket a béke irányába tereli – közölte.

Mindennek az eredménye az, hogy a mi kezdeményezésünkre, brazil-kínai tandemben megalakult a Béke barátai nemzetközi csoport – mondta el Orbán Viktor.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom