Orbán Viktor nőügyei

Föld S. Péter 2019. július 3. 09:03 2019. júl. 3. 09:03

Ugye, még emlékszünk arra, amikor néhány évvel ezelőtt Orbán Viktor egy újságíró kérdésére azt válaszolta: nőügyekkel nem foglalkozom. Amúgy az volt a kérdés, hogy igazak-e a híresztelések, miszerint változás várható a washingtoni nagyköveti posztnál, azaz, a miniszterelnök valóban leváltja-e Szemerkényi Rékát, az akkori nagykövetet? Erre jött a szellemesnek szánt, ám meglehetősen bugrisra sikeredett válasz: nőügyekkel nem foglalkozom.

Most meg itt az újabb nőügy. Egy hétgyerekes nő lesz az Európai Bizottság elnöke. Így kommentálja Orbán Viktor megmaradt magyarországi hívei felé, hogy totális vereséget szenvedett. Ursula von der Leyen-nek valóban hét gyereke van, ami tényleg tiszteletre méltó és meg is emeljük a kalapunk előtte. De Orbán is tudja, hogy a következő bizottsági elnökről nem ez a legfontosabb, amit tudni kell.

Hanem az, hogy amit képvisel, az homlokegyenest ellenkezik Orbán és a Fidesz politikájával. Először is, támogatja a melegházasságot, ami Orbánék esetében föl sem merül. Támogatja a menekültekkel való emberséges bánásmódot, olyannyira, hogy a menekültválság csúcsán egy időre maga is befogadott házába egy menekültet. Ez sem Orbánék szája íze szerint való történet, és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy Ursula von der Leyen elkötelezett híve az Európai Egyesült Államoknak. Nem a Nemzetek Európájának, mint Orbán, hanem annak, hogy Európa nemzetei mind szorosabb kulturális és gazdasági közösséget alkossanak.

Orbán minderről nem mond semmit a magyarországi Fidesz-fanoknak, nem akarja elszomorítani őket azzal, hogy legyőzhetetlennek hazudott vezérük totális vereséget szenvedett. Inkább segget csinál a szájából, és azt mantrázza rendületlenül, hogy győzött a magyar emberek akarata, mert egy rendes, hétgyermekes anya került az Európai bizottság élére. A hívek pedig, egyre kevesebb lelkesedéssel ugyan, de úgy tesznek, mintha beszopnák ezt a hazug mesét.