Orbán Viktornak havi 11,1 milliós fizetése lehet 2029-től, ha még kormányfő lesz

HírKlikk 2024. október 18. 15:45 2024. okt. 18. 15:45

Ha tényleg bruttó egymillió forint lesz az átlagbér, az a parlamenti képviselőknek is sokat fog jelenteni.

A kormány a minimálbér mellett a bruttó átlagbérre vonatkozóan is meghatározott egy igencsak nagyívű célt: 2028-ra egymillió forintot szeretne látni Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és persze Orbán Viktor. Bár szakértők szerint a miniszter célkitűzései meglehetősen ellentmondásosak, és nehezen látni, milyen forgatókönyv mentén tudna minden cél teljesülni, az egymillió forintos álomhatár a magyar képviselők, politikusok számára is nagyon sokat hozna a konyhára – írja a 444.

A parlamenti képviselők fizetése ugyanis néhány éve már az előző évi nemzetgazdasági bruttó átlagbérhez kötött. Vagyis annyival nő, vagy éppen csökken a fizetésük, ahogy az országos átlagos bér. A hatályban lévő törvények szerint ugyanis a képviselői alapbér az átlagos bruttó háromszorosa, ami alapján 2029-től a parlamenti patkóban helyet foglaló mezei képviselő – aki nem tagja semmilyen bizottságnak sem – bruttó 3 millió forintért végezné a munkáját az Országgyűlésben.

Orbán Viktornak a parlamenti házelnöknek járó bér jár (ez a képviselőknek járó alapbér 2,7-szerese), plusz felveszi a képviselői alapbért is. Ez alapján – ha 2026 után is hatalmon marad, akkor – 2029-től havi bruttó 11,1 millió forintért végezhetné a munkáját, ha megvalósulna Nagy Márton célja.

Forrás: 444


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom