Orbának bejöhet a melegellenes feszültségek gerjesztése

HírKlikk 2021. július 27. 20:10 2021. júl. 27. 20:10

Orbán esélyt lát a maga számára a Brüsszellel kialakult LMBTQ-vitában: azt reméli ugyanis, hogy mozgósítani tudja híveit, ha úgy tünteti fel, hogy az ország az új keletű ellentétek miatt nem jut hozzá a gazdasági segítséghez. Saját magát pedig a magyar értékek védelmezőjének állítja be. Közben azonban szép csendben engedhet Brüsszelnek a korrupció ügyében, és megkaphatja a pénzt, miközben a látszat az, hogy szembeszállt az EU-val – írja előfizetőinek szánt cikkében a The Financial Times. 

Megfigyelők szerint a politikus számára ily módon nagy lehetőség nyílt a választások előtt. Egyik jó ismerője névtelenül úgy nyilatkozott, hogy minél nagyobb a brüsszeli nyomás, Orbán annál inkább fel tudja tüzelni a saját táborát és annál inkább jelenhet meg a magyar érdekek védelmezőjeként. Ez a lehetőség nem szerepelt a tervei között, amikor előterjesztette a meleg- és transzellenes jogszabályt, de amikor látta, hogy az mekkora felháborodást vált ki az unióban, ráérzett a lehetőségre. 

És neki áll a zászló. A Verisk Maplecroft brüsszeli kockázatelemző cég egyik szakértője azt várja, hogy a politikus beássa magát LMBTQ-ügyben, mert különben sokat ártana a saját szavahihetőségének. Ugyanakkor az EU még egyetlen tagját sem marasztalta el, amiért az visszalépett társadalmi kérdésekben. 

A pénz visszatartásának is inkább az az oka, hogy biztosítékokat akar: ne szivárogjon el az alapok egy része ilyen-olyan csatornákon. És erre valószínűleg hajlandó is Orbán. Az viszont nem világos, hogy miből akarja fedezni a gazdaságélénkítést, amíg nem érkezik meg az uniós támogatás. 

Megfigyelők arra figyelmeztetnek, hogy a miniszterelnök hazai politikai előnyök megszerzésére használja a feszültséget, ám közben égeti az európai partnerekhez vezető hidakat. Krekó Péter szerint Orbán megnyerheti a mostani csatát, de még a választásokat is, ám elveszti a külső támogatás javarészét és ezzel azt igazolja, milyen ingatag a helyzete.