Orbánék átmennek a falon és utána visszanéznek, mit romboltak össze

HírKlikk 2022. december 11. 07:50 2022. dec. 11. 07:50

A jegybank elnökének éles kormánykritikája arra is felhívja a figyelmet, hogy Orbán Viktor hatalma attól is függ, mennyire tűri meg az ellenvetést. Ez is elhangzott a Klikk TV Heti egyenleg című műsorában. Ezúttal Magyar György ügyvéd és Szentpéteri Nagy Richard alkotmányjogász, politológus vitatta meg Bánó Andrással az utóbbi napok közéleti eseményeit.

„A jegybankelnök mondott valamit és nem is akármit: durvábbat, mint amiről akármelyik ellenzéki ember akár csak álmodhatott. Olyat mondott Matolcsy, ami nem szalonképes és ezzel berúgni az ajtót akkor is megdöbbentő lett volna, ha nem maga a jegybankelnök mondja” – vélte Szentpéteri Nagy Richard.   

Azzal együtt, hogy ennek lehetett személyes oka, sértődöttség, bármi, „de legalább mondja és valaki ezt nem fogja elvinni szárazon. Itt lesz valami, ez a változás előszele”. 

Most sokfelől lőnek és ilyenkor valami hiba mindig becsúszik – tette hozzá Magyar György. „Ez az európai harc, ami most zajlik a pénzekért, ez szerintem kizökkentette az alapkerékvágásból az egész kormányzatot.”

A zűrzavart csak fokozza a magyar kormány tagadása, hogy nem vétózták meg az Ukrajnának szánt uniós támogatást, miközben a nemzetközi sajtó egyhangúlag erről számolt be. „Sajnos ez egy taktika, ami megítélésem szerint az öngyilkosság irányába is mutathat” – fogalmazott Magyar György.

Orbántól és környezetétől megszokhattuk, hogy „nemhogy átmegy a falon, de túl is megy rajta és amikor átért, visszanéz, hogy mit rombolt össze. Viszont mi is itt élünk és nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy ez már hazárdjáték és hamiskártyások játszanak ilyen lapokkal”.

Szentpéteri Nagy szerint komoly politikai dilemma az unió részéről, hogy „mit csináljanak egy ilyennel, mint Orbán, egy olyasvalakivel, aki nem való a klubba? Erre nincs kitalálva a védekező mechanizmus”. Ez a kormány pedig – mindenekelőtt a miniszterelnök személye miatt – jobban ragaszkodik a hatalmához, mint 1945 óta bármelyik európai demokrácia – állapította meg az alkotmányjogász. „Az út maga a cél, azért vagyunk hatalomban, hogy hatalomban legyünk és ezt minél tovább gyakoroljuk” – összegezte az orbáni elveket.

„Egy hűbéri társadalom felépítéséről van szó” – fűzte hozzá Magyar György. „Ráadásul már ellenzékben is hatalmas hatalma volt, tízezrek megélhetése függött tőle, nemhogy ebben a hatalomban, amit a maga képére alakított ki. Ezért ölte meg a jogállamot is, mert abban megbukna” – egészítette ki gondolatmenetét Szentpéteri Nagy Richard.

Matolcsy esete azért figyelemreméltó, mert „Orbán hatalma attól is függ, mennyire tűri meg az ellenvetést. Most viszont egy olyan szembefordulás történt, amiben intézkednie kell és ezért várható napokon belül valamilyen ellenlépés”.

A Klikk TV Heti egyenleg című műsora itt nézhető meg.

Forrás: Hírklikk