Orbánék az internetre száműzték az M3 csatornát

Föld S. Péter 2019. május 2. 07:25 2019. máj. 2. 07:25

Május elsejétől megszűnt a M3 tévécsatorna. Pontosabban, az internetre költözött, ami azt jelenti, hogy azok, akik eddig a tévéjükön nézték, ezentúl csak a világhálón juthatnak hozzá. Vannak, akik néznek tévét a neten, de a legtöbb ember számára ez még mindig nem természetes, mert úgy gondolják, hogy az internet az nem tévé, hanem számítógép, a televízió pedig egy készülék, ami más mint a komputer.

Ha volna valaki, aki nem tudná, miről szól ez a történet, annak most elmondjuk. Az M3 televízió afféle retro tévé volt. Visszatekintés az elmúlt évtizedekre, régi filmeket, műsorokat lehetett látni benne, egykor népszerű televíziós adásokat.

Jó volt időnként belenézni, találkozni egy letűnt világgal, és közben szembesülni azzal, hogy milyen volt ez az ország akkor, amikor még bármilyen lehetett volna. Nosztalgia is volt persze ebben a tévében, sok olyan műsor, például műveltségi vetélkedők, amelyeknek mára egyszer, s mindenkorra befellegzett. A tudást felváltotta a gyorsan befogadható, rövid ideig fontos és érvényes ismeret.

Régi, kedvelt arcokat is láthattunk ezen a csatornán, olyanokat, akik a televízió hazai hőskorában fontosak voltak a nézőknek. Az esetek többségében hitelesek voltak ezek a képernyős arcok, sokan közülük már nem élnek, mások viszont igen, sőt, olyanok is vannak közöttük, akik még ma is a képernyőn lehetnének, ha a mostani hatalom is úgy akarná.

A mostani hatalomnak azonban más múlt kell, mint amire mi emlékszünk, és hogy mire kell emlékeznünk azt ő akarja megmondani. Ez a koncepciója a Terror Házának, vagy a sokat vitatott, és ezért máig meg nem nyitott Sorsok Házának. Ez a koncepció szülte a Szabadság térre a hamis emlékművet, s ugyanez lesz a vezérlőcsillaga a jövőre elkészülő trianoni emlékhelynek is.

Orbán Viktor pártja tanult Orwellnek a Magyar Elektronikus Könyvtárból (MEK) állítólag eltűnt 1984 című regényéből. Mely könyvből sok más mellett azt is megtudhatjuk, hogy semmi sem változik olyan gyorsan, mint a múlt.

Ma az a múlt, amit Orbán Viktor magyar hangja, Schmidt Mária annak tart. Ezért nincs szükség az M3 tévére, mert a valósággal való szembesítés csak belezavar a képbe, arra meg ugye semmi szükség.

Csakis ez kehet az M3 megszüntetésének – jó, legyünk, nagyvonalúak: az internetre száműzésének – a hátterében. Aki tud ennél ésszerűbb magyarázatot, ne fogja vissza magát jelentkezzen!