„Orbánék háborút indítottak a budapestiek ellen"

HírKlikk 2020. június 19. 06:57 2020. jún. 19. 06:57

Az ingyenes parkolás indokolatlan fenntartása egy folyamat része, amelyet nehéz máshogy értelmezni, mint úgy, hogy „Orbán Viktor és kijelölt fővárosi kijáróemberei háborút indítottak a budapestiek és az ellenzéki vezetésű önkormányzatok ellen” – fogalmazott Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. Szerinte első számú célpontként támadják Karácsony Gergely főpolgármestert, akit legutóbb a Fidesz lényegében Szálasihoz hasonlított. 

Dorosz Dávid klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes szerint, igen súlyos a helyzet. A kormány az ingyenes parkolás fenntartásával bünteti a budapestieket, ezért vannak hatalmas dugók, ezért kell 10-15 percet körözni, hogy valaki parkolóhelyet találjon. Ennek fenntartását már semmi sem indokolja. Nagyon álságosnak tartja azokat az érveket – fel kell készülni a fizetős parkolás visszaállítására, mert az már több évtizede működik. 

444-en jelent meg hosszú cikk egy rejtélyes parkolási szoftverről, amelynek csapdájában vergődnek a kerületek, amelyek átalánydíjai között óriási különbségek vannak. Dorosz Dávid azt mondta: nagyon sok olyan kerület van, ahol az októberi önkormányzati választások előtt a korábbi fideszes vezetés bebetonozott szerződéseket – a lakókat és az új polgármestereket is hátrányos helyzetbe hozva. Ha jól érti a cikket, akkor továbbra is egy fideszes kerület fizeti a legtöbbet az említett szoftverért, és ez sokat elmond. Nagyon nehéz ez a helyet, amit az elmúlt 10-15 évben Orbán Viktor engedélyével „fideszes kijáróemberek” tettek lehetővé – fogalmazott.

A főváros azon dolgozik, hogy egy múlt év novemberi határozatnak érvényt szerezve, alapjában gondolják át a parkolási rendszert és pont ezeket az „elásott” ügyeket megoldják. Lát erre esélyt a főpolgármester-helyettes, szerinte e mellett a kerületi polgármesterek többsége is elkötelezett, mert nem jó ez a helyzet a kerületieknek és az autósoknak sem. Ráadásul megváltozott a világ, nincs szükség annyi parkolóautomatára. A parkolások többségét telefonon fizetik, mégis, olyan rendszer van, amely „vasra”, az automaták elhelyezésére épít.

Azt mondta: minden nap, amíg nem állítják vissza a parkolás megszokott rendjét, addig a fővárosi önkormányzat bevételeit csökkenti a kormány. Szerinte ez egy állomása annak a nagyon durva lépéssorozatnak, amelyet igen nehéz másképp érzelmezni, mint hogy „Orbán Viktor és kijelölt fővárosi kijáróemberei háborút indítottak a budapestiek és az ellenzéki vezetésű önkormányzatok ellen”. Ebben első számú célpontként támadják Karácsony Gergely főpolgármestert, például úgy, hogy a Fidesz budapesti oldalán egy őt lényegében Szálasihoz hasonlító mémet jelentettek meg, ami ez annyira gyomorforgató volt, hogy pár óra múlva le is vették.

A fővárosi Fidesz úgy reagált, hogy kikéri magának Karácsony „rágalmait” és visszautasít minden „csúsztatást”. Dorosz Dávid szerint, viszont ez szánalmas magyarázkodás a budapesti Fidesztől, mert azon az oldalon osztották meg ezt a képet, ahol Láng Zsolt „bukott polgármester”, fővárosi frakcióvezető személyes imidzsét építik. Aki ilyet elkövet, az szerinte nem tehet mást, mint elnézést kér, és nagyon mélyen elgondolkodik azon, hogy milyen politikai kultúrát akar az országban. A Fidesz azt írta, a szerkesztőjük nem vette észre az egyezést a Szálasit ábrázoló fotóval, és „egy normális ember nem Szálasi-képpel ébred”. A főpolgármester-helyettes szerint a szó, amit a Fidesz keres, az elnézést, az pedig szánalmas, hogy névtelen, vagy talán nem is létező szerkesztőkre mutogatnak. Szerinte tavaly októberben pont erre a politikára, ezekre a „sunyulásokra, álságos, alattomos támadásokra és politikai terrorkultúrára” mondtak nemet a budapestiek, amit néha képvisel a Fidesz kommunikációja.

Forrás: Klubrádió