Orbánék nem először nácizzák le a németeket

HírKlikk 2020. november 25. 20:30 2020. nov. 25. 20:30

Magyarország náci-vádakkal válaszolt a német ZDF közszolgálati műsorszóró magyar vétóval kapcsolatos szatírájára – erről számolt be terjedelmes cikkben a több nyelven sugárzó német közszolgálati rádió, s számos más német sajtóorgánum is. A Deutsche Welle emlékeztetett rá, hogy a Heute Show című műsor már többször célba vette Orbán Viktort, hol a kritikus médiával való bánásmód, hol a Putyinhoz fűződő viszonya, hol a járvánnyal kapcsolatos vészhelyzet miatt. Ilyenkor a magyar kormány tisztségviselői rendszerint habzó szájjal dühöngenek, és sértődött kijelentéseket tesznek.

A Deutsche Welle cikke ismertette a legutóbbi ilyen műsorrészt, amelyben az uniós vétó miatt gúnyolták Orbánt és Kaczynskit. Megállapította: Kovács Zoltán kormányszóvivő ezúttal a szó szoros értelmében kiborult. Hétfőn állásfoglalást tett közzé a magyar kormány angol nyelvű honlapján, amely a „Magyarországról” (About Hungary) hangzatos címet viseli, de lényegében csak Orbán és kormánya megnyilvánulásait tartalmazza. Kovács szerint a humornak és a szatírának megvan a helye a politikában, de vannak határok. A német adás ezúttal is átlépte a vörös vonalat és a tisztesség határait, amikor Orbánt idiótának és a magyarokat és a lengyeleket az unió élősködőinek nevezte. Kovács szerint a német állami televízió „teljesen indoktrinált, és arrogáns, rosszindulatú módon, a magyar miniszterelnök karikatúráját festi meg, leereszkedően”. 

Végül jött a náci-bunkó. „Emlékszem olyan időkre, amikor a németek felsőbbrendűnek érezték magukat, és lenéztek minket, a többieket. Ez nem működött valami jól” – írta Kovács. Aki azonban nem részletezte, hogy mi utalt a négyperces műsorrészben a nácik felsőbbrendűségi őrületére, és azt sem tette világossá, hogy a magyar kormány Orbán Viktorral kapcsolatban milyen szatírát tekint elfogadhatónak. Arról sem szólt, hogy a magyar kormányszóvivő, aki szereti követelni, hogy ne terjesszenek az országáról hazugságokat, olyan szavak használatát veti a műsor szemére, amelyek nem hangzottak el.  

Kovács Zoltán a Deutsche Welle vonatkozó kérdéseire nem válaszolt. 

Menczer Tamás, aki a külügyminisztériumban a Magyarország külföldi kommunikációjával foglalkozó államtitkár, szintén többé-kevésbé egyértelmű náci vádakkal állt elő. Az állami tévében azt mondta, tiszteli a németeket, de „mindent megtesznek azért, hogy lerombolják Magyarország arculatát külföldön”. A Heute Show szerinte propaganda-video, és „a németek a propagandában mindig erősek voltak”. 

A DW hozzátette: ez nem is az első eset, hogy Magyarország náci vádakat hoz fel. Több más példa mellett, a szerző emlékeztetett rá, hogy Kovács legutóbb októberben vádolta meg Katarina Barley volt német igazságügyi minisztert, ma az Európai Parlament alelnökét, hogy Magyarországgal és Lengyelországgal szemben „náci módszereket alkalmaz”. Már maga Orbán Viktor is vádolta Németországot, nevezetesen személy szerint Angela Merkel kancellárt náci módszerek alkalmazásával. Merkel tett egy kijelentést 2013-ban, amit tulajdonképpen megnyugtatónak, elsimítónak szánt, és Orbán azzal reagált, hogy „a németek mér küldték egyszer a lovasságot, ez már akkor sem volt a jó ötlet, és nem is működött”.   

(Az eredeti műsor itt tekinthető meg. A Magyarországról és Lengyelországról szóló rész kb. a 26. percnél kezdődik. 

 
Forrás: Hírklikk