Orbánék sikeresen összegyűjtötték a muníciót egy társadalmi robbanáshoz

HírKlikk 2022. július 24. 08:04 2022. júl. 24. 08:04

A kata-törvény módosítása mellett, a rezsicsökkentés átalakítása volt az utóbbi napok váratlan eseménye. Többek között ezekről beszélgetett Kuncze Gábor volt belügyminiszter és Lengyel László, a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója Bánó Andrással a Klikk TV Heti egyenleg című műsorának második részében.

A katáról sosem beszélt Orbán a választási kampányban, ellentétben azzal, hogy a rezsicsökkentést mindenképpen megóvják. Ez utóbbival kapcsolatban pedig – mióta bejelentették a módosítását – szinte naponta új számítási variációk hangzanak el. 

„Ezek szerintem nem hiteles számok” – közölte Kuncze Gábor. „Most én is olyan leszek, mint a kormány és a hasamra ütök, mondván, van Magyarországon egymillió nyaraló. Nyáron működnek, ősszel-télen nem annyira. Ezek fogyasztása is benne van a fűtésátlagban, ami lehúzza a költségeket.” Ez a példa is jelzi a kormány számításainak hitelességét. 

„Ráadásul naponta más árat mondanak be. Amiről meg beszélnek, az bőven fölötte van a világpiaci árnak. Ugyanott tartunk, mint a katánál. Valakik írtak valamit és fogalmuk sincs, hogy mi az és milyen következményekkel jár.”

„Az első számlák megérkezése drámai következményekkel fog járni” – tette hozzá Lengyel László. „Ez a fajta átalakítás pedig a Fidesz törzsközönségét is érinteni fogja.” Véleménye szerint részben ennek is köszönhető a rapid kivitelezés, hogy „ne ébredjenek fel időben az emberek.”

Még azt is megkockáztatta, hogy komoly meglepetések érhetik Orbánt a saját hívei részéről. „A Várban ülve, könnyű ilyen döntéseket hozni, de valószínűleg Novák Katalin sem véletlenül kezdett el mentegetőzni.” Az ellenzék számára eddig sem volt kérdés, hogy Orbán Viktor hazug. „Na de a Fidesz-választók most szembesülhetnek azzal, hogy bár a legfontosabb választási ígéret a rezsicsökkentés volt, de három hónappal a választás után azt mondják nekik, hogy bocs.”

Mindezt tetézi, amikor októberben felengedik a benzinárakat és hirtelenjében kapják egyszerre az arcukba a rezsi, a benzin, az élelmiszer megemelkedett költségeit a Fidesz hívei is. „Nem célszerű egy kormánynak ilyet csinálnia, márpedig súlyosan fogja érinteni az egész országot. Egy társadalmi robbanáshoz viszont sikeresen összegyűjtötték a muníciót.”

Kuncze Gábor szerint az a kérdés, hogy megjelenik-e a tiltakozások mögött egyúttal a társadalmi szolidaritás is? „Elmegy-e a pedagógus mellé tüntetni az egészségügyi dolgozó, és viszont? Kiállnak-e mindnyájan azok mellett, akik a rezsiügyek miatt lehetetlen helyzetbe kerülnek? Felfedezik-e, hogy együtt elérhetnek valamit? Arra ugyanis már van példánk, hogy külön-külön egyikük sem ért el semmit.”