Orbánnak a sajátjaitól van félnivalója

Nagy András 2019. január 8. 15:39 2019. jan. 8. 15:39

Most aztán félhet Orbán és a Fidesz, mert összeállt az új ellenzéki egység – hangoztatják ellenzéki politikusok a decemberi tiltakozási hullám kirobbanása óta. Az általunk megkérdezett elemző szerint ugyanakkor Orbánnak ma elsősorban a saját szavazótáborától van félnivalója.

Mennyire rendezheti át a pártok közötti erőviszonyokat az a tiltakozáshullám, ami most összekovácsolni látszik Orbán Viktor ellenzékét? – kérdeztük a ZRI Závecz Research Intézet vezetőjét. Závecz Tibor szerint nem lesz hatástalan a december közepén indult folyamat, ugyanakkor nem gondolja, hogy gyors átrendeződére kerülne sor.

Az elemző a korábbi mérési adatokból úgy látja, hogy mintha a nagyobb ellenzéki pártok, tehát az MSZP és a Jobbik pozícióit tudná elsősorban erősíteni a tiltakozási hullám. Az utóbbi, vagyis a Jobbik esetében elsősorban a visszaesés megállásában lehet ezt észrevenni, az MSZP-nél pedig mintha lassú araszolás kezdődött volna meg fölfelé – teszi hozzá.

A két nagyobb pártnál első körben a saját szavazóbázisuk aktivizálódása várható, ami megmutatkozhat a biztos pártválasztók közötti különbségekben. Ami ennél nehezebb, az új szavazók behozása, vagyis azok megnyerése, akik a pártoktól eddig távolabb voltak, de elégedetlenek a fennálló helyzettel.

A kisebb pártoknak a láthatóság megteremtése és fenntartása lehet az első számú célja, vagyis hogy a politikát kevésbé közelről követők számára minél inkább úgy tűnjön, ők is részesei a történetnek – fejtette ki. Ez egyébként eddig elég jól is megy nekik, és mintha visszaigazolni látszanának a legutóbbi kutatási eredmények is, amelyekben egy-egy százalékpontos növekedést mutattak náluk. Persze itt hibahatáron belüli emelkedésekről beszélünk – hívja fel a figyelmet.

Tételezzük fel, hogy a tüntetési hullámmal a pártoknak, a civileknek és a szakszervezeteknek közösen sikerül felrázni a politikától eddig távol maradó milliókat, vagy legalábbis a passzív tömeg egy részét. Van-e oka a Fidesznek félni ettől az új egységtől? – kérdeztük Záveczet, aki szerint ez elsősorban attól függ, mennyire lesz képes Orbán Viktor egyben tartani a saját, durván 2,7 milliós táborát.

Orbán Viktornak tehát ma elsősorban a saját szavazótáborától van tartanivalója, pontosabban attól, hogy azt az eddigi stratégiájával (bevándorlásellenesség, állami propaganda stb.) már nem bírja egyben tartani - például azért, mert akik a biztonságuk zálogát eddig a kormányban látták, a túlóratörvény elfogadásánál arra jöttek rá, hogy nem csak Fidesz-szavazók, hanem munkavállalók is.

A kormányhoz, illetve a kormánypártokhoz kevésbé kötődő, úgynevezett periféria-szavazók körében a legutóbbi felmérésekben mintha látszana némi elbizonytalanodás, az ő aktivitásuk mintha megkarcolódott volna – mutatott rá Závecz Tibor.

A következő hetek, hónapok fontos kulcskérdései lesznek tehát, hogy a kormánypártok képesek lesznek-e a migrációellenes szólamokkal vagy más témákkal visszanyerni, illetve fenntartani a támogatóik aktivitását, valamint, hogy a másik oldalon az ellenzék milyen témákkal fogja tudni bővíteni, és mennyire kitartóan fogja továbbvinni az Orbán-rendszer elleni tiltakozást.