Orbánnak jelét kell adnia, hogy jó irányba akar menni

HírKlikk 2019. december 8. 06:40 2019. dec. 8. 06:40

Donald Tusk februárban „nagyon egyértelmű ajánlást” szándékozik tenni az Európai Néppártnak a Fidesz kizárása ügyében –erről az EU tanácsának volt, az Európai Néppárt jelenlegi elnöke beszélt a Süddeutsche Zeitung vezető német liberális lapnak adott interjúban. A Fidesznek és Orbán Viktornak jelét kell adnia annak, hogy jó irányba akarja fejleszteni a dolgokat.

A „bölcsek tanácsa” karácsony előtt teszi le jelentését arról, hogy mennyire súlyosak Magyarországon a jogállamisággal és a demokratikus alapelvekkel kapcsolatos problémák.  Donald Tusk ugyan kijelentette, hogy „nem lenne tisztességes”, ha közreadná a véleményét, mielőtt a jelentés elkészül, de hozzátette, hogy „nagyon határozott nézetei vannak” az ügyben. A Fidesznek és Orbánnak jelét kell adnia annak, hogy jó irányba akarja fejleszteni a dolgokat.

Orbán kijelentette, hogy „legfontosabb célja a liberális demokrácia leváltása, és helyette új, demokratikus modell kiépítése. Számomra ez a vörös vonal” – szögezte le Tusk. Hozzátette: a liberális demokrácia az európai kereszténydemokraták alapvető értékei közé tartozik. „Orbánnak el kell döntenie, hogy ezen értékkozmosz része akar-e lenni, vagy sem.

A Brexit kapcsán úgy vélekedett, hogy a kilépésről tartott népszavazás „az EU történelmében elkövetett legnagyobb hiba volt”. Továbbra is azt szeretné, ha a britek maradnának az unióban. És ha egyes szkeptikusok amiatt aggódnak, hogy egy megosztott és viszálykodó Nagy-Britannia igen nehéz partner lehet, és fontos döntéseket blokkolhat, akkor ebben ugyan van igazság, de „még mindig jobb lenne, ha velünk maradnának, ami pedig a blokkolást illeti, több problémánk van a kontinensen lévő tagállamainkkal”. Igaz, a fájdalmas kilépési folyamat hozadéka, hogy „egyetlen más tagállam sem fontolgatja a távozást az EU-ból”.

Tusk bírálta Emmanuel Macront a NATO-ról, a Moszkvához való viszonyról és az EU bővítéséről tett kijelentései miatt. Azt mondta, hogy Macronnal jó barátok lettek, és a francia elnökben látja Európa jövőjének egyik reménységét, „de ha Európa vezetője akar lenni, akkor olyan politikus kell legyen, aki sokkal erősebb felelősséget érez Európa és nem csak Franciaország iránt”. Hozzátette: „mindig az volt Angela Merkel legfontosabb vonása, hogy kész volt egész Európára gondolni, és akár bizonyos nemzeti érdekeket is feláldozni, hogy Európát védje”.