"Orbánnak már nem elég Magyarország, nagyobb ambíciói vannak"

HírKlikk 2019. július 2. 09:17 2019. júl. 2. 09:17

Európa több országában. így Macedóniában, Szlovéniában, de még az Egyesült Királyságban is -  igyekeznek újabb sajtóorgánumokat vásárolni az Orbán-párti magyar médiamogulok, akik úsznak a pénzben és erős politikai kapcsolatokkal rendelkeznek. Ezek a vásárlások Orbán reményei szerint az ő szélsőjobboldali ideológiáját terjesztik majd - írta a nemzetközi újságíró gárda által szerkesztett Coda.story portálon Alison Mutler veterán újságíró, aki évtizedeken át tudósított Romániából, és nemrég hagyta el az AP hírügynökséget.

Az igen terjedelmes cikk szólt a Népszabadság bezárásáról, majd rámutatott: a kampány egyik fontos vezéralakja Mészáros Lőrinc, Magyarország jelenleg legnagyobb média-mogulja, akinek szerepe volt a Népszabadság bezárásában is. Mészáros néhány rövid esztendő alatt a csőd szélén álló gázszerelőből Magyarország egyik leggazdagabb embere lett, és novemberben a szintén Orbán-barát tulajdonosok 476 sajtóorgánumot egy alapítványnak adományoztak, amelyet szintén Mészáros egyik cége, a KESMA kezel. A cél: Orbán szélsőjobb ideológiáját jobban támogató tájékoztatás.

A szerző a Mérték Média Monitor egyik kutatóját idézve azt írta: „Orbán regionális szövetségeseket keres, Magyarország már nem elég neki, nagyobb ambíciói vannak”. Ezt követően a szerző részletesen szólt Mészáros Lőrinc meggazdagodásáról, majd arról, hogy a kormány hogyan éhezteti ki a vele szemben barátságtalan orgánumokat, és hogyan táplálja a barátiakat a reklámmegrendelések elosztásával. (Erről adatokat is közölt.)

Szólt arról, hogy a nem túlságosan nagyszámú magyar liberális aktivisták a versennyel kapcsolatos szabályokra hivatkozva megpróbálták feltartóztatni a KESMA-t, de Orbán közérdeket szolgáló nemzeti stratégiai érdekben állónak minősítette a céget, így a magyar bíróságok nem ítélkezhettek. Folyamatban van egy uniós vizsgálat is, de Margrethe Vestager versenyügyi biztos jelezte, hogy aligha lehet konkrét lépésekre számítani. Orbán védelme a KESMA számára megnyitotta a lehetőséget, hogy további orgánumokat vegyen át külföldön is.

Az egyik első ilyen az volt, amikor két volt magyar tévé-vezető cégeket alapított Macedóniában, amelyek a helyi médiában fektettek be, amint azt az oknyomozó újságírást támogató nemzetközi OCCRP szervezet feltárta: a cég fél tucat olyan orgánumban szerzett meghatározó tulajdonrészt, amely a korábbi konzervatív pártot, Orbán szövetségesét támogatta.

Ezek az orgánumok az új tulajdonosok alatt arról váltak ismertté, hogy hamis és bíráló híreket közöltek, amelyek a civil társadalmat és a politikai ellenzéket vették célba, hasonlóan ahhoz, ahogyan a magyar média összehangolta a Soros György elleni kampányt. A következő hídfőállás Szlovénia lett - a cikk erről is közölt részleteket -, majd áttért arra, hogy a magyarok áprilisban Londonban V4NA elnevezéssel online hírügynökséget indítottak, amely magyar, angol és francia nyelven adja közre jelentéseit, és zömmel Orbán nézeteit ismételgeti. „Egyelőre nem úgy néz ki, hogy a V4NA jelentős kapcsolatokra tett volna szert a brit médiában. A tartalomért fizetni kell, és nem tudni, hány előfizetője van az ügynökségnek. Fény derült viszont a hírügynökség tulajdonosi struktúrájára - írta a szerző. 

Forrás: Hírklikk