Orbánnak üzen a 300 német zsidó sportoló

HírKlikk 2019. július 24. 09:10 2019. júl. 24. 09:10

A német belügyminisztérium parlamenti államtitkára a július 29-én kezdődő Európai Maccabi Játékokra érkezik a magyar fővárosba, és az eseményen résztvevő sportolóikat fogja meglátogatni - értesült a Privátbankár. A portál úgy tudja, hogy felmerült egy találkozó lehetősége a magyar kormány képviselőivel is.

A Privátbankár cikke szerint a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa 2002 óta tagja a német parlamentnek, és tagja a CDU (Kereszténydemokrata Unió)-CSU közös parlamenti frakció elnökségének is. Korábban a képviselőcsoport belpolitikai szóvivője volt. Az államtitkári pozíciót 2018 márciusa, a negyedik Merkel-kormány megalakulása óta tölti be.

Az Európai Maccabi Játékokat, amely az európai zsidó közösség sportrendezvénye, négyévente rendezik meg, két évvel az izraeli Maccabi Világjátékok után. A Jüdische Allgemeine szerint a német csapaté lesz a legnagyobb küldöttség 300 fővel, míg Nagy-Britannia 250, Magyarország pedig 200 sportolóval képviselteti magát.

A lap szerint az eseményen Stephan Mayer mellett részt vesz majd Németország magyarországi nagykövete is: Volkmar Wenzel a Maccabi-lángot a Játékok legutóbbi helyszínéről, Berlinből Budapestre hozó kerékpárosokat fogja fogadni, valamint megtekinti a versenyeket.

Szintén jelen lesz az eseményen a magyar felmenőkkel rendelkező német sportkommentátor, Béla Réthy, és meghívást kapott Dárdai Pál 61-szeres magyar válogatott labdarúgó, a Hertha BSC volt edzője is.

A Jüdische Allgemeine szerint a németországi zsidó sportegyesület, a Makkabi Deutschland vezetése politikai jelzésnek is tekinti a részvételt. Az egyesületnek, amely kiáll a tolerancia és a multikulturalizmus mellett, különösen fontos, hogy ezzel

„egyértelmű jelzést küldjön a Magyarországon is erősödő jobboldali populizmus ellen, és távolmaradás helyett a legnagyobb delegációt küldje.”

Az egyesület elnöksége emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor a menekültválság kezdete óta „kampányt folytat a magyar-zsidó befektető, Soros György ellen”, és aggasztónak tartja a magyar miniszterelnök közelségét az AfD-hez (Alternatíva Németországért).

Forrás: Privátbankár