Orbán össze-vissza rángatja a volánt

Lendvai Ildikó 2019. március 17. 06:19 2019. márc. 17. 06:19

A kormánynak azonnal be kell szereznie egy ú.n. vészhelyzet-asszisztenst. Ez a modern gépkocsikban alkalmazható szoftver nem lehet túl olcsó, de esküszöm, megéri, és a legfelső körökben amúgy sem szokták sajnálni a pénzt járművekre. Hol egy luxusjacht az Adrián, hol egy egész repülőgépflotta a honvédségnek. De ez a vészhelyzet-asszisztens most nagyon kell. Kezd tényleg vészhelyzet lenni.

Utasok vagyunk egy olyan kocsiban, amelyben a vezető össze-vissza cikázik a sávok között, hol jobbszélre húzódik, hol mintha megint a belső sávban akarna maradni. Hol nekimegy mindennek és mindenkinek, úgy viselkedik, mintha egyedül lenne az úton, aztán meg azt hiszi, egy bocsánatkéréssel minden el van intézve. Hol felragasztja a plakátokat, hol leszedi. Hol lehülyézi állítólagos barátait és pokolba küldi őket, hol meg pitizik, hogy mégis közöttük maradhasson.

Ebből előbb-utóbb karambol lesz. Ez a szoftver épp az ilyen állapotban lévő vezetőkre van kitalálva. Ismertetője szerint "Ha a vezető nem reagál a 25 mp utáni figyelmeztetésre," (dehogy reagál, nem figyel az senkire és semmire, se uniós elmarasztalásra, se Velencei Bizottságra, se sztrájkra, se demonstrációra), "újabb 5 mp után kap még egy figyelmeztetést." (Ez már megvolt a Sargentini-jelentés megszavazásával.) "Ha erre sincs reagálás 5 mp-en belül, akkor hangjelzés mellett az autó fékezni kezd, és a berendezés a vészvillogó működtetése mellett megállítja az autót.

Abból indul ki, hogy ha a vezető nem reagál a figyelmeztetésekre, akkor elvesztette az eszméletét, döntésképtelen állapotban van," (Nem az eszméletét vesztette el, csak a felelősségérzetét. Azt, hogy tekintettel legyen a kocsi utasaira. Ha sokat táncol a sávok között, lesodródunk az autópályáról, és kívül találjuk magunkat nem csak egyik vagy másik frakción, hanem az Unión is.) 

Kicsit félek, hogy már a "vészhelyzet-asszisztens" sem segít. T.i. a mi vezetőnk már nemcsak a volánt rángatja össze-vissza, nemcsak a sávokat változtatja ész nélkül, hanem menetirányt is. Áttért a pálya másik oldalára. Visszafelé haladunk.