Orbánt már a szövetségesei sem értik

HírKlikk 2019. október 25. 06:29 2019. okt. 25. 06:29

Kemény üzenetet kapott Merkel pártjától Orbán Viktor Erdogan akciójának támogatása miatt. Mi lehet a vége? - teszi fel a kérdést elemző cikkében a HVG.

Amíg akár egyetlen barátja is van Erdogannak az Európai Unión belül, addig az államszövetség eszköztelen vele szemben. Márpedig Orbán Viktor akkor is kitart a török államfő mellett, amikor barátja a nemzetközi joggal és a bevetés szabályaival mit sem törődve tisztogató hadműveletet indít Szíriában - írja a HVG.

Ha a kurdokat fenyegető etnikai tisztogatás veszélye nem lenne elegendő, akkor legalább az Iszlám Állam (IS) bebörtönzött terroristáinak szökése jobb belátásra bírhatná Orbánt. De nem. Miközben az elmúlt évek relatív nyugat-európai békéje mutatja, milyen sokat számít az IS közel-keleti legyőzése, a török beavatkozás miatt a szunnita szélsőségesek levegőhöz jutottak, és rendezhetik soraikat.

Az Európai Unió és a NATO legtöbb tagállama számára rémálom, ami Erdogan szírai ambícióiból következik. Orbán Viktor azzal, hogy Erdogan pártját fogja, egyszerre bőszíti fel szokásos ellenfeleit Brüsszeltől Washingtonig, és okoz értetlenséget saját szövetségesei körében, a leghangosabban egyelőre az Európai Unió vezetői kritizálják Orbánt, Merkel pártja pedig már azt is megüzente, a magyar EU-tagság forog kockán. További részletek a HVG e heti számában.

Forrás: HVG