Orbánt megbuktatni nem kell félnetek

Németh Péter 2019. május 20. 08:37 2019. máj. 20. 08:37

„Orbán Viktort megbuktatni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.” – ugye ismerős a központozás nélküli mondat, amely János esztergomi érsektől származik, és persze nem egészen így hangzik. A legendás kétértelmű kijelentés alanya a királyné – tudniillik Gertrudis - és nem a megbuktatásáról, hanem a megöléséről van szó. De a lényeg: az értelmezés, amely attól függ, hova tesszük a vesszőket, vagyis: félni kell a megbuktatástól, vagy éppen ellenkezőleg.

Az idézet az osztrák alkancellár viharos gyorsaságú lemondásáról és az osztrák kormány felbomlásáról jutott eszembe, amelynek vitatatlanul vannak magyar leágazásai. A korrupciós botrányba keveredett, és pár hete még Orbán által megsimogatott osztrák politikus a 2017-es ibizai felvételen név szerint emlegeti a magyar kormányfőt, és nem egyszerűen mintaképeként hozza szóba, hanem a magyar médiarendszer megalkotójaként.

Persze még ez sem lenne ok Orbán megbuktatására – szíve joga bárkinek, hogy példaképként lássa a magyar miniszterelnököt -, de az, hogy Pecinát is megemlíti, elég egyértelművé teszi a helyzetet. Az ausztriai üzletember ugyanis – jól tudjuk, de most íme a bizonyság -: Orbán érdekében járt el, amikor magyar újságokat vásárolt meg, többek között megyei lapokat, és akkor is, amikor előkészítette a terepet a Népszabadság bezárására. Strache részegen is világosan fogalmaz: olyan helyzetet szeretne teremteni, mint amilyet Orbán – Pecina közbenjárásával. Ő is fel akarja vásárolni – korrupciós pénz és szereplő közbeiktatásával a legnagyobb osztrák újságot, amelyet a befolyása alá gyűrve meg tudja nyerni a választásokat, és a győzelem után már állami pénzekkel kompenzálja korrupciós partnerét.

Egy ilyen kiszivárogtatott információ sehol a demokratikus világban nem maradhat következmények nélkül, hiszen egyértelművé vált, az, amit eddig is tudtunk. Az ugyanis, hogy Pecina egy előre kidolgozott forgatókönyv szerint járt el, csak arról a tranzakcióról nem készül titkos felvétel, Orbán nem utazott el Ibizára, mindvégig józan maradt, és nem keveredett bele üzleti tárgyalásokba bizonytalan hátterű, de csinos nőkkel. Strahe azonban ezt megtette, és kellemetlen helyzetbe hozta magyar kollegáját.

Innen kezdve lenne igaz az esztergomi érsek átírt mondata: Orbánt megbuktatni nem kell félnetek.  Nem véletlen, hogy az ellenzék a Strahe-botrányt azonnal átültette Magyarországra, és a maga szempontjából jól is tette. Csak éppen ennek itt nem lesz eredménye: a Fidesz kétharmadának most van igazán jelentősége: a gyenge ellenzék lepattan a kormánypártról, a Fidesz belső ellenzéke pedig még a megszólalásig sem mer eljutni. Ők azt mondják: Orbánt megbuktatni nem kell. Félnetek jó lesz. Igen: ha a Fideszen belül bárki felvetné a Főnök felelősségét azonnal a süllyesztőbe kerülne.

Ami azt jelenti, hogy bármily egyértelmű is ez a helyzet, bármennyire is úgy érezzük, Strahe magával rántotta Orbánt is, ez csak legfeljebb kívánság marad. Orbán erős, a gépezete működik, ráadásul a Strache által megkívánt gépezet különösen: a miniszterelnök alá gyűrt sajtó – a magyar nyilvánosság kilencven százaléka – hallgat, elhallgat, és aki nem így viselkedne, azt elhallgattatja.

Pedig, nyugodtan kijelenthetjük: fekete hétvégéje volt Orbán Viktornak. Nem elég az, hogy Strache ilyen felelőtlen volt, Olaszországban is megtörtént a trónfosztás. Mármint Orbán trónfosztása. Eddig ugyanis a Fidesz elnökét az európai szélsőjobb pártjai elsőszámú példaképeként emlegették, az Európai Unió átalakításának vezéralakjaként, ám a szombati itáliai összejövetelen, ahol a magyar és a lengyel kormánypárton kívül összejöttek a kontinens jelentős nacionalista pártjai, az olasz miniszterelnök-helyettest, belügyminisztert, Matteo Salvinit kiáltották ki vezetőjüknek, vagyis Orbán eme ambíciója dugába dőlni látszik.

Tudjuk azonban, hogy a Orbán nagy harcos, nem adja fel egykönnyen, legfeljebb átmenetileg visszahúzódik, de azért ez mégis csúnya vereségnek látszik; Salvini ugyan jó barát – mint láthattuk itt a budapesti látogatása során, de nyilván ugyanolyan fából faragták, mint magyar barátját: király akar lenni, nem alattvaló. Ráadásul a szombati olaszországi összejövetel résztvevői már tudták: Strahe bukása Orbánt is érinti. Nem azt mondták, hogy érintheti, mert ők valamennyien olyan országból jöttek, ahol egy ilyen ügyet nem lehet megúszni Azokban az országokban az eredeti mondat így hangzana: Orbánt megbuktatni nem kell félnetek. Mert ott az ellenzék és a társadalom azonnal kikövetelné a változást.

Itt, Budapesten, ebben az országban nyugodtan mondhatja a szóvivő, hogy ami történt osztrák belügy. Üzleti ügyekkel pedig amúgy sem foglalkoznak. Szóval itthon egyelőre senki nem tudja leállítani az állampárt nagyüzemi hazudozásait. Itt még jó lesz félnetek. Félnünk.