„Öreganyám, öregapám!”

Dr. Dávid Ferenc       2020. június 20. 16:45 2020. jún. 20. 16:45

(a társadalmi felesleg lapja)

Néhány nappal ezelőtt „Tényleg JóKor?” címmel írtam jegyzetet a most megjelent – nyugdíjasoknak szóló – magazinról. Néhány szigorú megjegyzést tettem a lap első számával kapcsolatban, majd rájöttem: ez kevés.  Arra a következtetésre jutottam, hogy nem elég kritizálni a sajtóterméket, ezért most megkísérlek laptervet készíteni egy másik újságra, amely sikeresebb lehet, mint a már ismert JóKor magazin.

Cím: Naná, hogy változtatok a címen. Először az „Aggkor és Kórság” jutott eszembe, de később rádöbbentem, hogy ennél népiesebb elnevezés kell, és ezért döntöttem úgy, hogy „Öreganyám, öregapám!” főcímmel bocsájtom útjára az új periodikát.

Címlap: Ez kulcskérdés. Nem színészek és sportolók fogják elfoglalni a legértékesebb helyet, hanem az ország legelégedettebb nyugdíjasai. Ők azok, akiknek a havi nyugellátása meghaladja a 2 millió forintot. A címlapfotón túl, a belső oldalakon adhatnak terjedelmes interjút, amelyben milliomosaink 1.) elmondhatják, hogy miként sikerült „feltornászniuk” a havi apanázst ilyen magasra (karrier-történet), 2.) beszámolhatnak a napi pénzköltési gyakorlatukról (hogy tudnak napi 50 ezerből „kijönni”a sarki szutykos közértben történő bevásárláskor), 3.) bölcs tanácsokat adhatnak a 100 ezer forint alatti nyugdíjasoknak a pénzkeresés és pénzbeosztás titkairól, a takarékos életvitelről.

Tervezett rovatok

Egészségügyi kalandok: vélhetően ez lesz a legolvasottabb, hiszen kortársaim számára itt adok lehetőséget, hogy beszámoljanak kórházi, rendelőintézeti és gyógyszertári élményeikről. Külön alcím alatt várom „Az egy nap a sürgősségin” és az „Ismerkedés katéterben” tematikájú írásokat. Vendégszerzőim gondoljanak arra is, hogy kalandjaikat 64,5 év alatti juniorok is olvashatják, ezért nem fogadom el a kétértelmű „Áll még az alku” vagy az „Ágyamba bújt a segédápoló” címmel beérkező írásokat.

Nyugdíjas álmok: e címszó alatt nem arra várok, hogy nyugdíjasok százezrei beküldjék: a legfőbb álmuk egy azonnali tízezer forintos nyugdíjemelés. Olyan jegyzetekre számítok, amelyekben arról tájékoztatják a milliós olvasótábort, hogy például: váratlanul visszaköszöntek nekik a boltban, a rendelőben a nővérke nem üvöltötte le a fejüket, és autóvezetés közben nem ordítottak át a szomszéd kocsiból, hogy: fater/muter, a gázpedál a féktől jobbra van! Álomszerű, nem?

Fegyverhasználat/önvédelem: tapasztalt szakértők segítségével bepillantást nyerhetünk a nyugdíjas-közelharc rejtelmeibe, és megtanulhatjuk a járókeret, a sétabot és a banyatank önvédelmi célú használatát támadás/rablás esetén. Gyakorlottabb nyugdíjas társaink kiképzést kapnak a gázpisztoly, a boxer és a vipera helyes alkalmazásáról. Az elsajátított technikák (és megismert eszközök) jól használhatók a húsvéti és karácsonyi bevásárlási tülekedésben, de nagyobb árleszállítási akciók tömegjelenetei során is bevethetők.  

Sport, életvitel: osztrák és svájci nyugdíjasok fognak hiteles tájékoztatást adni lapunkban az alpesi síelés egészségre gyakorolt pozitív következményeiről, és a mindennapi zöldövezeti séta illetve kerthelyiségben elköltött ebéd kedvező élettani hatásairól. Az osztrák és svájci idősek társadalmi megbecsüléséről, az „alpesi” nyugdíjak vásárlóértékéről, a szociális gondoskodás színvonaláról egy másik magazinban olvashatnak, mi ugyanis nem akarjuk „felhúzni” híveinket. Ezért pénzügyi rovatot sem indítunk. Ha olvasói igény mutatkozik valamilyen monetáris témájú írásra, akkor a „Bözsi és Rezsi” mellékletben helyet biztosítunk néhány hálálkodó mondatnak. A 13. havi juttatással szédelgő szélhámos firkászok kíméljenek!   

Végrendelet című rovatunk esetében még nem született döntés az oldal és a betűk színéről, illetve a fekete keret vastagságáról. Jogi szakértők cikkeire, tanácsaira és iratmintákra számítunk. Különös figyelemmel leszünk arra, hogy pénztelen/vagyontalan unokáink és gyermekeink csak a számunkra tragikus, de elkerülhetetlen esemény után élvezhessék 40-45 éves munkánk gyümölcseit. Addig viszont dolce vita: miénk a haszon, az élvezet és a haszonélvezet. Mindhalálig!