Összegyűjtötték a perköltséget az akkugyár ellen tiltakozó mikepércsiek

HírKlikk 2024. április 2. 19:14 2024. ápr. 2. 19:14

A közelben építkező kínai CATL kétségbe vonja a mikepércsiek érintettségét, aminek megállapítására szakértőt rendelt ki a bíróság. Ennek költségét a tiltakozó civilek nyakába varrták. A mikepércsiek ezért gyűjtést indítottak, kedd reggelre pedig össze is jött a szükséges 1 millió forint.

A HVG számolt be arról, hogy a mikepércsi civilek a kínai CATL közelben épülő akkumulátorgyárának környezethasználati engedélyét támadnák meg, ehhez azonban meg kell téríteniük a bíróság által kirendelt szakértők költségeit.

A szakértők költségeinek előlegére egymillió forintot kért a bíróság március 21-én, az összeget azonban a civilek saját maguk nem tudták előteremteni, ezért gyűjtést indítottak. Kedd délelőttre be is folyt a szükséges összeg, amiről Halász Árpád, a tiltakozók ügyvédje nyilatkozott az RTL-nek. Az ügyvéd elmondása szerint 69 magánszemély utalt átlagosan 15 ezer forintot. A mikepércsiek ugyanakkor mentesítést is kértek a szakértői költségek megtérítése alól, amennyiben ezt megkapják, a pénzt talajmintavételre és szenyezettségmérésre fordítanák.

A CATL kétségbe vonja, hogy a mikepércsiek lakhelyére hatással lenne az épülő akkumulátorgyár, ennek megállapításához van szükség a szakértőkre.

debreciner.hu-nak Halász Árpád arról is beszélt, hogy amennyiben a szakértő azt állapítaná meg, hogy nem terjed az otthonukig a hatásterület, a perbéli legitimációjuk akkor is megállna, mivel az akkumulátorgyárnak azon kívül is lehetnek olyan hatásai, amelyek ezt megalapozzák. Ilyen lehet például, ha az üzem léte csökkenti a helyi ingatlanok árát. „Abszurd, hogy egy ekkora gyárkomplexumnak csak pár kilométeres lenne a környezeti hatásterülete” – mondta.

Azt is hozzátette, hogy becslései szerint a teljes szakértői díj akár 8-10 millió forint is lehet, mivel speciális szakkérdésről van szó.

Forrás: HVG