Osztrák lőszerüzem: minek, mennyiért és miért pont ott?

Csanádi Dávid 2019. november 5. 18:45 2019. nov. 5. 18:45

Nem egészen átlátható a helyzet a magyar állam osztrák hadiüzem-vásárlása körül. Mire kell, kinek, és miért nem NATO-tagállamban? Tényleg a honvédelem a cél vagy csak egy újabb ködös üzletről van szó?

A napokban derült ki, hogy a magyar tulajdonban lévő HDT Védelmi Ipari Kft. megvásárolt egy brit-osztrák hadiüzemet Ausztriában. Az eszközök vásárlásán túl a nagy kaliberű lőszerek gyártástechnológiájában ily módon megszerzett tudással indokolta a vásárlást Maróth Gáspár, a magyar kormány fegyverkezési programját irányító kormánybiztos.

Telefonon kerestük meg Szekeres Imre korábbi honvédelmi minisztert, aki a Hírklikk kérdésére elmondta, hogy nagy lőszerigénynél előfordulhat, hogy a magyar honvédségnek gyártókapacitást kéne növelnie, ilyen helyzet azonban most aligha áll fenn. Szekeres képtelennek és érthetetlennek nevezte a hadiüzem-vásárlást, hiszen a nyilvános információk szerint az ausztriai hadiüzem olyan lőszereket gyárt, amelyek a magyar haderő által használt fegyverekkel nem kompatibilisek.

A politikus szerint egyelőre pontosan az sem látható, hogy kinek és miért volt szüksége erre a vásárlásra. Azt ugyanis valószínűtlennek tartja, hogy a honvédelem vezetői döntöttek a befektetés mellett, mert bízik a szakértelmükben, az Orbán-kormányról pedig úgy vélekedett, hogy „legfeljebb félhülyeségeket szoktak csinálni a honvédelem kapcsán, teljeset nem”. Szekeres Imre szerint az a leginkább elképzelhető, hogy valamilyen állami köntössel borított maszek üzlet lehet a háttérben.

A korábbi miniszter azt is elképzelhetetlennek tartja, hogy az eladó valóban megtiltotta volna a vételár nyilvánosságra hozatalát, mert Ausztriában egy ilyen üzem költségvetésének átláthatónak kell lennie. És ha már Ausztria: az sem teljesen érthető, hogy ha már Magyarország egy ilyen vásárlásba kezd, miért nem NATO-tagállam területén teszi.    

Forrás: Hírklikk