Özönlenek az ukránok Magyarországra

HírKlikk 2018. október 30. 08:47 2018. okt. 30. 08:47

A napokban publikálta az EU statisztikai hivatala, az Eurostat a külföldi, vagyis az unión kívüli vendégmunkásokról szóló statisztikáját. A 2017-es év összesítéséből kiderült, hogy számos országban előszeretettel alkalmaznak az EU-n kívülről érkező embereket, a régiónkban egyértelműen az ukrán vendégmunkások dominálnak.

Noha Magyarországon a kormány általában mindig arról beszél, hogy nincs szükség külföldiekre, mert a migráció káros, azért az ukrán vendégmunkások egyre nagyobb számban érkeznek. A munkaerőpiacon ugyanis számos, elsősorban a szakmunka területén óriási hiány tapasztalható - írja az Mfor.hu.

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben előfordulnak olyan hirdetések, mint amelyen a napokban a magyar sajtó is rugózott. Ekkor futott körbe az az álláshirdetés, amelyben a Hankooknál ukránul tudó magyarokat keresnek, miután a társaság alkalmazásában olyan sok már az ukrán vendégmunkás.

Persze ebben szerepet játszik az is, hogy miközben Orbán Viktor - nyilatkozatok szintjén - még a vendégmunkások alkalmazásától is óva int, a kormány ukrán állampolgárok foglalkoztatására irányuló programot indított el még 2016-ban.

A program keretében 5000 fő ukrán állampolgár kapott munkavállalási engedélyt és ebből 4600 fő már legalább egy hónapot meghaladó munkaviszony keretében dolgozik - olvasható a törvényjavaslatban.

A fent említett uniós statisztika szerint egyébként a hazai vállalatok is aktívak az ukrán munkaerőpiacon, hiszen csak a tavalyi évben 7000-nél több munkavállalási engedélyt adtak ki az onnan érkezők számára. Ezzel az EU-n kívüli országok közül messze Ukrajnából érkeztek a legtöbben, a második kínai, és a harmadik szerb munkavállalói kontingens sem érte el a 3000 főt.

Összesen az Eurostat adatai szerint 32 229 EU-n kívüli legális tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi érkezett tavaly Magyarországra. Ezeknek az embereknek ugyanakkor csak a kisebb része jött dolgozni, ugyanis családi okokból 3788, tanulás miatt 10852-en, míg munkavállalási célból 13210-en jöttek.

Ez a szám egyébként egyáltalán nem tekinthető soknak, hiszen a második negyedév végén a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint például 83 611 állás volt betöltetlen. Ebből is látszik, hogy óriási munkaerőhiány van az országban, amit akár további vendégmunkások tízezreivel is lehetne pótolni.

Forrás: mfor.hu